Misiune de deminare în Marea Neagră: Trei țări NATO convin asupra unei acțiuni comune

  • 21 Noiembrie 2023 15:44
Misiune de deminare în Marea Neagră: Trei țări NATO convin asupra unei acțiuni comune

Turcia, România și Bulgaria, membre NATO, se apropie de un acord privind crearea unei forțe comune pentru a îndepărta minele care plutesc în derivă în zona lor de responsabilitate din Marea Neagră, ca parte a consecințelor invaziei Rusiei în Ucraina, scrie defenseromania.ro.

Miniștrii adjuncți ai apărării din cele trei națiuni urmează să se întâlnească miercuri la Ankara pentru a încerca să finalizeze detaliile unității de deminare a minelor marine, potrivit a trei persoane familiare cu acest subiect, care au cerut să nu fie identificate deoarece informațiile nu sunt publice.

Nu este clar dacă un acord final va fi semnat și după întâlnirea de două zile, a declarat una dintre persoane, potrivit Bloomberg.

Ministerele Apărării din Turcia, România și Bulgaria nu au făcut niciun comentariu imediat. Întâlnirea are loc la doar câteva zile după ce șeful Marinei Turciei, amiralul Ercument Tatlioglu, și-a exprimat opoziția față de prezența de mijloace navale în Marea Neagră din partea altor aliați NATO, inclusiv a SUA, spunând că acestea ar putea alimenta și mai mult tensiunile din regiune.

Informațiile publicat ieri de Bloomberg sunt completare a celor prezentat în urmă cu aproape o lună. La momentul respectiv, publicația a relatat că Turcia, România și Bulgaria discută despre crearea unei forțe comune care să curețe Marea Neagră de minele care ajung în apele teritoriale, ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Dacă se va ajunge la un acord, acest grup de nave, însărcinat cu distrugerea minelor, nu va fi considerat ca fiind parte din operațiune NATO, dar ar fi prima acțiune majoră comună a aliaților din Marea Neagră de când Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

Coaliția se dorește a fi în întregime pașnică și să reprezinte o rezolvare la amenințarea pe care minele marine o reprezintă la adresa rutelor navale comerciale importante, în special pentru cele destinat comerțului cu cereale.

În timp ce amiralul Tatlioglu a declarat că Turcia este capabilă să asigure securitatea în Marea Neagră, un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a întărit necesitatea unei "regiuni sigure și interconectate a Mării Negre".

Aliații NATO au sporit supravegherea și informațiile în regiune de la începutul războiului, dar nu și activitatea navală. Turcia a invocat un acord internațional care permite trecerea navelor de război aparținând doar statelor Mării Negre și nu altor țări, inclusiv aliaților NATO, pentru a preveni o escaladare a conflictului.

Războiul Rusiei cu Ucraina amenință tot mai mult aprovizionarea cu materii prime prin Marea Neagră. Ambele țări sunt mari producători de cereale, iar Rusia încearcă să submineze exporturile Ucrainei, în timp ce mare parte din petrolul Rusiei călătorește pe rute maritime. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
18
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Arhivă Radio Chișinău