Mișcările de trupe ruse la frontiera cu Ucraina provoacă îngrijorări în SUA și Europa
-
01 Noiembrie 2021 11:00
Rusia concentrează din nou trupe în apropiere de frontiera sa cu Ucraina, suscitând îngrijorarea unor responsabili americani și europeni care urmăresc ceea ce ei consideră a fi drept "mișcări neobișnuite" de echipamente și personal militar pe flancul vestic al Rusiei, a relatat la sfârșitul săptămânii trecute The Washington Post, confirmând astfel informații apărute săptămâna trecută în unele media ruse pro-Kremlin, scrie AGERPRES.
Oficiali americani, care s-au pronunțat sub rezerva anonimatului din cauză că nu au fost autorizați să discute subiectul în mod public, au afirmat că aceste noi mișcări de trupe rusești au realimentat îngrijorările apărute în aprilie când cea mai mare acumulare de trupe și echipamente rusești din ultimii ani la frontiera cu Ucraina a provocat indignare la nivel internațional.
Actualele mișcări de trupe rusești în regiune survin în timp ce Kremlinul pare să adopte o linie mai dură față de Ucraina. O serie de responsabili ruși, începând cu președintele Vladimir Putin și până la unii oficiali de rang inferior au atacat în declarațiile făcute în ultimele luni legăturile occidentale ale Kievului și chiar au pus la îndoială suveranitatea Ucrainei. Putin a avertizat că orice extindere a infrastructurii militare NATO pe teritoriul ucrainean reprezintă o "linie roșie" pentru Moscova.
Toate acestea au loc în timp ce conflictul care continuă de șapte ani și jumătate dintre forțele ucrainene și separatiștii susținuți de Moscova în regiunea Donbas (estul Ucrainei) intră într-un nou stadiu. La 26 octombrie, armata ucraineană a confirmat că a utilizat o dronă de fabricație turcească împotriva unei poziții a rebelilor în Donbas, aceasta fiind prima oară când Kievul utilizează un astfel de dispozitiv de luptă, ceea ce a provocat indignarea Moscovei.
În același timp, relațiile dintre Moscova și NATO sunt deosebit de tensionate. Rusia și-a suspendat misiunea de pe lângă sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles la 18 octombrie, după ce Alianța a expulzat opt membri ai misiunii ruse pentru acuzații de spionaj.
Încă nu este clar scopul pentru care forțele ruse se concentrează în apropierea frontierei cu Ucraina, notează publicația citată.
Mai multe înregistrări video postate în ultimele zile pe rețele de socializare arată trenuri și convoaie militare rusești ce transportă cantități mari de echipamente militare, inclusiv tancuri și rachete, în sudul și vestul Rusiei.
"Problema e că nu este vorba de exerciții. Nu pare să fie un exercițiu de antrenament. Ceva se întâmplă. Dar ce poate să fie?", se întreabă Michael Kofman, director pentru programul de studii asupra Rusiei în cadrul grupului non-profit de analiză CNA, un think-tank cu sediul în Virginia.
Responsabili din SUA și Europa au început să remarce noile mișcări de trupe rusești în special în ultimele săptămâni, după ce Rusia a încheiat un exercițiu militar comun de amploare cu Belarus cunoscut sub numele de cod "Zapad-2021" pe flancul său vestic, la jumătatea lunii septembrie.
Imagini din satelit accesibile în mod public arată că forțe ale Armatei 41 combinată a Rusiei, a cărei bază permanentă de staționare se află în orașul Novosibirsk, nu s-au întors în Siberia după exerciții, ci s-au alăturat altor forțe ruse din apropierea graniței cu Ucraina, afirmă Kofman.
De asemenea, imaginile difuzate pe internet par să arate că Armata I de tancuri de gardă, o structură de elită cu baza permanentă în regiunea Moscovei, transferă personal și material spre frontiera cu Ucraina, potrivit aceluiași expert.
Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat într-un comunicat că, după încheierea exercițiilor "Zapada-2021", Rusia a lăsat echipamente militare, precum și centre de control și comunicații, la locurile de antrenament de-a lungul graniței cu Ucraina.
Danilov estimează la 80.000- 90.000 numărul trupelor rusești desfășurate de-a lungul frontierei cu Ucraina, fără a lua în calcul zecile de mii de militari ruși care staționează în Crimeea.
Moscova a mai provocat alerte în planul securității în trecut, prin comasarea unor importante contingente militare în apropierea frontierei ucrainene, retrăgându-și apoi trupele și risipind temerile legate de o nouă invazie în țara vecină.
Oficialii ucraineni văd în astfel de măsuri un mijloc al Moscovei de a menține situația tensionată și incertă. Din 2015, când linia frontului din Donbas a fost înghețată mai mult sau mai puțin, acumulările de trupe rusești la granița ucraineană nu au condus la o ofensivă pe scară largă a Rusiei sau a separatiștilor pe care îi sprijină, care să ducă la ocuparea de noi teritorii în Ucraina, comentează publicația americană.