Mișcările adepților supremației albilor și neonaziste devin o 'amenințare transnațională', avertizează secretarul general al ONU

  • 22 Februarie 2021 12:11
Mișcările adepților supremației albilor și neonaziste devin o 'amenințare transnațională', avertizează secretarul general al ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că mișcările adepților supremației albilor și neonaziste devin o 'amenințare transnațională', iar acestea au exploatat pandemia pentru a crește sprijinul în favoarea lor, transmite Reuters.

Adresându-se celei de-a 46-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Guterres a subliniat că pericolul reprezentat de aceste grupări motivate de ură se mărește cu fiecare zi.

'Mișcările adepților supremației albilor și neonaziste sunt mai mult decât amenințări teroriste interne. Ele devin o amenințare transnațională', a afirmat Guterres în discursul său.

'Astăzi, aceste mișcări extremiste reprezintă amenințarea numărul unu de securitate internă pentru câteva state', a adăugat el, fără a nominaliza țările avute în vedere.

În SUA, tensiunile rasiale au luat amploare în cei patru ani turbulenți ai președinției lui Donald Trump. Succesorul acestuia, Joe Biden, a declarat că asaltul din 6 ianuarie al susținătorilor lui Trump asupra Capitoliului a fost întreprins de 'bandiți, insurecționiști, extremiști politici și adepți ai supremației albilor', amintește Reuters.

'Mult prea adesea, aceste grupuri de ură sunt încurajate de persoane aflate în poziții de responsabilitate în moduri ce erau considerate de neimaginat nu cu mult timp în urmă', a mai spus Guterres, subliniind că 'avem nevoie de acțiune globală coordonată pentru a învinge acest pericol grav și în creștere'.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, va prezenta la 18 martie un raport în fața consiliului cu privire la rasismul sistemic împotriva persoanelor de origine africană. Ancheta la nivel global a fost lansată după decesul lui George Floyd, un afro-american ucis la Minneapolis, în mai 2020, de un polițist alb care l-a imobilizat ținând un genunchi pe gâtul lui timp de aproape 9 minute.

În discursul de luni, Guterres a acuzat de asemenea autoritățile din unele state că se folosesc de pandemia de COVID-19 pentru a desfășura 'răspunsuri de securitate brutale și măsuri de urgență pentru a strivi dezacordul'.

'Uneori, accesul la informații despre COVID-19 salvatoare de vieți au fost ascunse - în vreme ce dezinformări letale au fost amplificate - inclusiv de cei la putere', a mai afirmat Guterres.

El a atras atenția și asupra puterii platformelor digitale și a uzului și abuzului de date.

'Îndemn toate statele membre să așeze drepturile omului în centrul cadrului de reglementare și al legislației în materie de dezvoltare și utilizare a tehnologiilor digitale', a spus el. 'Avem nevoie de un viitor digital sigur, echitabil și deschis, care nu lezează viața sau demnitatea personale', a subliniat secretarul general al ONU.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău