Mișcarea lui Navalnîi dă asigurări că nu cedează în fața represaliilor și va continua lupta în pofida lichidării sale

  • 10 Iunie 2021 19:05
Mișcarea lui Navalnîi dă asigurări că nu cedează în fața represaliilor și va continua lupta în pofida lichidării sale

Mișcarea opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi s-a angajat joi să-și continue lupta, a doua zi după interzicerea sa în Rusia pentru extremism, ceea ce înseamnă practic desființarea sa, o decizie denunțată în Occident, potrivit AFP.

La rândul său, Moscova a replicat criticilor americane acuzându-l pe Navalnîi - cel mai vocal opozant al președintelui Vladimir Putin - că ar fi "agent" al SUA.

"Vom continua să combatem corupția", a transmis prin Twitter Fondul de luptă împotriva corupției (FBK), principală organizație a lui Aleksei Navalnîi, ironizând așa-zisul "pericol public" pe care l-ar constitui el, așa cum susține justiția rusă.

Cu o zi în urmă, într-un mesaj publicat pe Instagram, opozantul în vârstă de 45 de ani lansase un apel ca susținătorii săi să-și continue munca: "Ne vom descurca, vom evolua, ne vom adapta. Dar nu vom da înapoi din fața obiectivelor și ideilor noastre".

În finalul unui proces de 12 ore, desfășurat cu ușile închise, un tribunal din Moscova a calificat miercuri noapte drept "extremiste" cele trei organizații ale lui Navalnîi, impunând interzicerea și lichidarea lor. 

Această măsură deschide calea între altele unor urmăriri judiciare împotriva colaboratorilor săi, care își vor continua activitatea în pofida riscului unor pedepse grele cu închisoarea. Potrivit unei noi legi, acestora nu li se va permite să candideze în alegeri, în special la cele legislative prevăzute să aibă loc în septembrie.

De mai multe luni, opoziția rusă este sub presiune crescută, marcată prin trimiterea lui Aleksei Navalnîi în colonia penitenciară pentru doi ani și jumătate, exilarea mai multor cadre ale mișcării sale, dar și de măsuri coercitive împotriva presei independente și a altor personalități critice la adresa puterii.

Între altele, Navalnîi a supraviețuit în august trecut unei tentative de otrăvire pentru care îl acuză pe Vladimir Putin. Kremlinul respinge acuzația și refuză să ancheteze cazul, în pofida mai multor elemente care sugerează implicarea serviciilor secrete.

SUA, Marea Britanie și UE au protestat la unison împotriva lichidării organizațiilor lui Navalnîi.

Joi dimineață, unul dintre responsabilii echipei lui Navalnîi, Gheorghi Alburov, a ironizat decizia justiției ruse. "M-am trezit extremist. Am început să lucrez. Nu simt diferența", a scris Alburov pe Twitter.

Echipa de avocați care apără mișcarea opozantului a afirmat că nu a fost adusă "nicio probă" de "extremism", în timp ce un reprezentant al parchetului, aflat la originea urmăririlor penale, a susținut că aceste organizații incitau la "ură și ostilitate față de reprezentanții puterii".

UE a denunțat "voința deliberată" a Kremlinului "de a suprima opoziția independentă și de a pune capăt influenței rețelei politice a lui Navalnîi înaintea alegerilor pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului) în septembrie ", potrivit unui comunicat al șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Colaboratorii formațiunilor considerate "extremiste" sunt privați de dreptul de a candida la alegeri, potrivit unei legi promulgate săptămâna trecută de președintele Vladimir Putin.

Conform opoziției, acest text are scopul să-i neutralizeze pe candidații periculoși pentru putere înaintea alegerilor legislative, în timp ce Rusia Unită, partidul aflat la putere, este tot mai nepopular.

Un aliat al lui Navalnîi, Leonid Volkov, aflat în exil în Lituania, a cerut simpatizanților FBK continuarea strategiei "Votul inteligent" în favoarea candidaților care pot învinge Rusia Unită, indiferent de culoarea lor politică.

SUA au apreciat ca fiind "foarte îngrijorătoare" interzicerea mișcării opozantului rus. "Această decizie îi plasează pe angajații, voluntarii și miile de simpatizanți din toată Rusia sub amenințarea unor urmăriri penale și încarcerarea pentru exercitarea unor drepturi fundamentale ale omului", a spus purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a denunțat un "nou atac kafkian la adresa celor care se ridică împotriva corupției".

În replică, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a apreciat că viteza cu care Washingtonul a condamnat această decizie demonstrează că Aleksei Navalnîi este de fapt "agentul" lor.

"Ei dau dovadă de un astfel de zel politic pentru că au fost atinși cei pe care îi supervizează, cei pe care îi susțin politic și în alte moduri", a declarat ea la postul de radio public Vesti-FM.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău