Miroslav Lajčák: Să ne concentrăm pe respectarea suveranității R.Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional, cu statutul special pentru regiunea transnistreană

  • 18 Ianuarie 2019 13:23
Miroslav Lajčák: Să ne concentrăm pe respectarea suveranității R.Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional, cu statutul special pentru regiunea transnistreană

Președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajčák, se află într-o vizită oficială la Chișinău. El s-a întâlnit astăzi cu ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. Oficialii au discutat despre reglementarea transnistreană, preum și despre alegerile parlamentare din februarie, care vor avea loc în Republica Moldova.

 

 

Autoritățile de la Chișinău îți doresc organizarea unei noi runde de negocieri în formatul „5+2” în procesul de reglementare transnistreană, pe parcursul președinției Slovaciei la OSCE. R. Moldova mizează pe sprijinul Slovaciei pentru a relua discuțiile despre retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, a declarat șeful diplomației de la Chișinău, Tudor Ulianovschi, după întrevederea cu oficialul slovac.

„Am reiterat deschiderea părții moldovenești și interesul sporit al autorităților de la Chișinău vizând organizarea de către președinția slovacă a unei noi runde de formatul 5+2, în vederea menținerii unei dinamici pozitive asigurate de către președinția OSCE. 

Mizăm pe suportul președinției Slovaciei la OSCE inclusiv prin susținerea eforturilor R. Moldova în vederea reluării discuțiilor pe platforma OSCE pe subiectul retragerii trupelor rusești de pe teritoriul național, precum și transformarea actualei operațiuni de menținere a  păcii în una civilă, cu mandat și efectuarea unei inspecții internaționale a depozitului de muniții de la Cobasna. care devine un pericol socio-umanitar tot mai mare, atât pentru R. Moldova, cât și pentru vecinii săi”. 

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al Slovaciei, Miroslav Lajčák, a declarat  că Președinția Slovaciei la OSCE se va concentra pe oameni și dialog. El a mai spus că Guvernul de la Chișinău ar fi reușit progrese, precum circulația elevilor, redeschiderea podului de la Gura Bâcului.

„În principiu, trebuie să ne concentrăm pe respectarea suveranității și integrității R. Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional, cu statutul special pentru regiunea transnistreană. Nu există nicio soluție magică care să fie atinsă într-o noapte, trebuie pași mici pentru a avansa. Noi trebuie să avem un proces care generează dialog și încredere, pentru a merge înainte”. 

În cadrul întrevederii cei doi oficiali au discutat și despre relațiile bilaterale moldo-slovace,  procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE și alegerile parlamentare din Republica Moldova. Șeful diplomației slovace a accentuat în acest context, necesitatea unor alegeri libere și transparente în R. Moldova.

„Aceste alegeri vor fi cruciale pentru viitorul acestei țări, ele trebuie să aibă loc într-un mod liber și transparent, în conformitate cu standardele internaționale. După alegeri, aleșii trebuie să preia mandatele lor fără întârziere. OSCE, UE și comunitatea internațională vor urmări în detaliu procesul electoral și postelectoral. Sperăm că în ciuda procesului electoral, negocierile pentru reglementarea transnistreană vor continua”. 

Președintele în exercițiu al OSCE, Ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei Miroslav Lajčák este într-o vizită  Republica Moldova în perioada 17-19 ianuarie pentru discuții cu înalți oficiali din Republica Moldova. Oficialul slovac  va vizita și regiunea transnistreană.

Miroslav Lajčák: Să ne concentrăm pe respectarea suveranității R.Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional, cu statutul special pentru regiunea transnistreană

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău