Mircea Rusu: Fără sinceritate când joci un rol nu poți să faci teatru

  • 03 Noiembrie 2023 18:16
Mircea Rusu: Fără sinceritate când joci un rol nu poți să faci teatru

Fără sinceritate când joci un rol nu poți să faci teatru, este de părere actorul de la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Mircea Rusu. Iar rolurile devin copiii „adoptați” ai actorilor, ducându-le faima peste tot. Aflat în turneu la Chișinău, Mircea Rusu a fost intervievat de Radio Chișinău.

Cum regăsiți orașul în luna noiembrie? Vi se pare Chișinăul un oraș romantic?

Este un oraș patriarhal, liniștit, un oraș care îmi oferă multă poezie și relaxare. Foarte ciudat, spre deosebire de tumultuosul București care te obosește, constat că acest oraș mă liniștește foarte mult, mă liniștește și pentru că istoria noastră comună îmi dă o mare speranță că nu vom fi frați doar din cuvinte, ci și efectiv într-un timp mai scurt sau mai puțin îndepărtat. Alte lucruri despre Chișinău... Am venit pentru prima dată la Chișinău acum 15 ani, am venit împreună cu colega și prietena mea Maia Morgenstern, și mi-a produs o impresie deprimantă. Și acum de vreo câțiva ani tot vin, și constat că acest Chișinău este tot mai occidental. Mă plimbam cu directorul TNME, Petru Hadârcă și îi arătam unghiuri din oraș: poftim, spune și tu care este deosebirea dintre o margine, un mijloc diferit de vest în Chișinău. Se vedea parcul în stânga, erau niște lumini foarte frumoase, lumea liniștită pe bulevard, era  minunat. Optimismul meu în ceea ce privește Chișinăul a crescut. Mă plimb prin Chișinău, vin cu mare drag în Chișinău, și constat că oamenii de aici sunt foarte calzi și foarte dornici de artă.

Cum vă simțiți în rol?

Rolurile noastre toate sunt precum copiii noștri și îi iubim indiferent dacă sunt cuminți sau zburdalnici. Ne obligă profesia să îi iubim fără explicație.

Până unde merge punctul de sinceritate când jucați?

În general, dorința mea e să împing sinceritatea până la capăt. Acuma că reușesc sau nu, rămâne de văzut, și constată și spectatorul că pentru ei jucăm.  Nu am de gând decât să fiu sincer și nu e vorba de rolul acesta, dar de toate rolurile mele, și în cele care au fost, și cele care vor veni, pentru că în momentul când nu mai ești sincer, spectatorii simt lucrul acesta și nu îți mai acordă fluxul lor de căldură și înțelegere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău