Mircea Meriacri, primul basarabean Președinte al Consiliului Tineretului din România

  • 20 Septembrie 2022 09:15
Mircea Meriacri, primul basarabean Președinte al Consiliului Tineretului din România

În urma Adunării Generale de la Cluj-Napoca, Consiliul Tineretului din România (CTR), federația care reprezintă tinerii și organizațiile de tineret în România, din care face parte și Federația Tinerilor Basarabeni, și-a ales noua conducere, pentru perioada octombrie 2022 - octombrie 2024.

Echipă este formată din Mircea Meriacri, președinte, originar din Republica Moldova și 6 vicepreședinți: Rafael Barac Bologa, Larisa Bejan, Valentina Ciobanu, Elena Alexandra Miron și Andreea Scrioșteanu. Activi în sectorul de tineret, tinerii care fac parte din noua echipă au experiență în lucrul cu și pentru tineri, în politici publice, organizare și implementare de proiecte, advocacy și sustenabilitate.

 

Alegerile interne au avut loc în contextul evenimentului Summitul Tinerilor 7.0 | Rădăcini, cel mai ambițios eveniment al mișcării de tineret din România, organizat de Guvernanța Capitalei Tineretului din România formată din Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și BCR și co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca.

 

Consiliul Tineretului din România (CTR) reprezintă principalul partener neguvernamental cu atribuții privind politicile publice pentru tineret în raport cu autoritățile administrației publice centrale abilitate în acest sens, Biroul Permanent fiind structura internă de conducere cu rol decizional. În cei 17 ani de activitate, CTR și-a asumat misiunea de a asigura prezența unei voci puternice a tinerilor în plan instituțional și public în procesul de dezvoltare a politicilor publice care vizează tinerii și care pot avea un impact semnificativ asupra acestora, inclusiv în domenii care țin de ocupare, educație, sănătate, participare civică și politică, sustenabilitate și voluntariat. CTR reunește structuri federative cu o rețea de peste 600 de organizații de și pentru tineret din țară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) și Organizația Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth).

 

Vrem să vedem o nouă Lege a Tinerilor intrată în vigoare, o Strategie Națională pentru Tineret 2022-2027 asumată în premieră de Guvernul României cu un plan de măsuri pe care să-l implementăm împreună și care să fie asumat de toate ministerele relevante, o creștere vizibilă a participării tinerilor în contextul alegerilor din 2024 și un nivel de reprezentare cel puțin la fel de bun la nivel internațional. Am încredere în noua echipă de conducere și în capacitatea tinerilor și a organizațiilor de și pentru tineret, care se află în spatele nostru, că putem da un sens cât mai multor tineri din România.

Fraților mei basarabeni pot să le promit că din această poziție voi pune umărul la o mai bună conștientizare a valorilor europene în rândul tinerilor din Republica Moldova atât prin intermediul Federației Tinerilor Basarabeni, structură membră CTR, cât și împreună cu partenerii noștri din Consiliul Național al Tineretului din Moldova. Republica Moldova trebuie să adere la Uniunea Europeană cât mai curând și sunt convins că tinerii vor juca un rol definitoriu în acest proces.”, declară Mircea Meriacri, Președintele ales al Consiliului Tineretului din România. 

 

Mircea Meriacri este primul președinte basarabean al Consiliului Tineretului din România cu o experienta largă în domeniul reprezentării de tineret și studențești din România. Născut în satul Costești, r. Ialoveni, a plecat din Republica Moldova imediat după protestele din 7 aprilie 2009, fiind unul dintre activiștii din PMA de la acea vreme, cu promisiunea de a reveni sau a sprijini comunitățile din Republica Moldova cu toate resursele avute la îndemână. A fost implicat în activități de voluntariat încă din primii ani de facultate. A fost Președintele Asociației Studenților Francofoni din Iași, apoi Vicepreședinte în cadrul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Manager al Programului „Iași - Capitala Tineretului din România 2019-2020”, Președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS), Vicepreședinte al Consiliului Tineretului din România (CTR) și Coordonator Național Asistență Umanitară pentru tineri în contextul crizei refugiaților din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău