Mircea Geoană: Trebuie să lucrăm cu Republica Moldova să facem împreună multe proiecte de reconstrucție în Ucraina

  • 17 Noiembrie 2023 14:12
Mircea Geoană: Trebuie să lucrăm cu Republica Moldova să facem împreună multe proiecte de reconstrucție în Ucraina

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Iași, că încurajează România să lucreze cu două țări vecine - Republica Moldova și Ucraina pentru parcursul lor european, dar și pentru reconstrucția țării vecine în urma conflictului cu Federația Rusă, relatează Agerpres.

"În ceea ce privește reconstrucția Ucrainei trebuie să fim foarte activi, pentru că discuțiile despre reconstrucție au început de ceva vreme. Sunt conferințe organizate în multe alte capitale europene. Cred că și noi trebuie să ne organizăm, să identificăm companiile care au capacitatea și dorința să facă acest lucru. Am spus-o și cu alte ocazii, trebuie să lucrăm și cu Republica Moldova să facem împreună multe proiecte de reconstrucție în Ucraina. Dânșii au și o geografie interesantă. Cunosc și limba și cultura locului, poate mai mult decât noi. Asta ar putea fi un element de coagulare suplimentară între economiile României și Republicii Moldova și, evident, aducerea Ucrainei către noi", a răspuns secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, atunci când a fost întrebat întrebat de jurnaliști cum se poate implica România în reconstrucția Ucrainei.


În opinia oficialului NATO, este importantă și crearea unei infrastructuri care să lege Republica Moldova și Ucraina de Europa, prin România, Polonia și Slovacia.

"Cel puțin acest arc de la Cernăuți - Chișinău - Odessa, este o zonă pe care România, în mod natural, ca și geografie și a influenței sale, trebuie să o acopere și să contribuie la dezvoltarea acestei zone și la dezvoltarea propriei noastre economii", a mai afirmat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al Alianței a participat la conferința "Securitate economică și inovare pe flancul estic al NATO și UE", eveniment care a avut loc la Palatul Culturii din Iași, unde au fost prezenți reprezentanți ai mediului academic, ai mediului de afaceri, politicieni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău