Potrivit sursei citate, referindu-se la relațiile din ultima perioadă dintre NATO și Republica Moldova, Mircea Geoană a subliniat sprijinul țărilor Alianței Nord-Atlantice oferit pentru combaterea pandemiei de Covid-19.
În altă ordine de idei, Secretarul General adjunct al Alianței a accentuat că statutul de neutralitate nu este un obstacol în calea dezvoltării unei relații mai strânse a Republicii Moldova cu NATO. El a precizat că șansele aderării la Uniunea Europeană cresc în funcție de aprofundarea parteneriatului cu Alianța Nord-Atlantică.
„Suntem convinși, și că în cazul țărilor care nu-și propun, cum e cazul Republicii Moldova, să adere la Alianță, o relație constructivă, o relație de sinergie, o relație de parteneriat profund cu Alianța Atlantică pot să reprezinte și pentru ambițiile și aspirațiile legitime de aderare la UE a Republicii Moldova – un factor favorizant inclusiv din punct de vedere geopolitic. De aceea suntem extrem de interesați să continuăm să dezvoltăm parteneriatul cu Republica Moldova”, a precizat Mircea Geoană.
Reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova și-au exprimat regretul că, în ultimii ani, autoritățile de la Chișinău nu au aprofundat relațiile cu NATO. Directorul Institutului European pentru Studii Politice, Viorel Cibotaru, s-a referit în acest sens la Inițiativa de consolidare a capabilităților de apărare NATO-Republica Moldova, semnată în 2015, în perioada în care era ministru al Apărării.
„După acești cinci ani, trebuie să constat că Republica Moldova a rămas repetentă la acest program și la această relație. A rămas tot pe puntea ceea. Și astăzi, în prima parte ce vizează elaborarea unei viziuni strategice a Republicii Moldova... Noi nu avem o strategie de securitate națională, iar strategia de apărare adoptată în 2018 continuă să fie nefuncțională pentru că chiar dacă este bine scrisă în preambul, în partea practică este amânată pentru anul 2025. Deci, noi vrem relații, dar nu vrem să investim în aceste relații”, a spus Viorel Cibotaru,.
Printre prioritățile apropiate ale colaborării Republicii Moldova cu NATO, organizatorii video-conferinței au subliniat și securitatea mediatică. Secretarul General adjunct al Alianței, Mircea Geoană, a notat importanța combaterii manipulării și propagandei venite în special din Rusia și China, care promovează teorii conspiraționiste despre pandemia de Covid-19, menite să destabilizeze societățile.
El a subliniat rolul presei în combaterea dezinformării, mai ales în condițiile în care pandemia nu a trecut.