Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Alianța va continua să își întărească postura de apărare și descurajare în România

  • 11 Februarie 2022 17:01
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Alianța va continua să își întărească postura de apărare și descurajare în România

NATO va continua să își întărească postura de apărare și descurajare în România, a scris vineri, pe Facebook, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a participat alături de secretarul general Jens Stoltenberg și de președintele Klaus Iohannis la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu la întâmpinarea celor 1.000 de soldați de americani care au fost dislocați de SUA în România.

Alături de secretarul General Jens Stoltenberg, am reprezentat Alianța în vizită la baza militară Mihail Kogălniceanu. Marea Neagră are o importanță strategică vitală pentru NATO, iar România reprezintă o ancoră esențială în regiune și pe întreg flancul estic. Salut prezența militarilor SUA și din alte state aliate în România. Vom continua să întărim postura de Apărare și Descurajare a NATO în România, în regiune și pe întreg teritoriul aliat“, a afirmat Mircea Geoană, transmite CaleaEuropeana.ro.

 

Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au aflat vineri în vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, unde au ajuns cei 1.000 de soldați americani pe care SUA i-au dislocat pe fondul tensiunilor cu Rusia, dar și primul convoi cu tehnică militară. La Baza Mihail Kogălniceanu au fost prezenți și comandantul forțelor NATO în Europa, generalul Tod Wolters, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, care au și avut joi o întrevedere, iar din delegația NATO a făcut parte și secretarul general adjunct Mircea Geoană.

Iohannis și Stoltenberg au avut convorbiri tete-a-tete privind pregătirile pentru summitul NATO de la Madrid din 29-30 iunie 2022, iar apoi s-au întâlnit cu militarii staționați la Baza Mihail Kogălniceanu, le-au adresat acestora câte un discurs și au susținut o conferință comună de presă.

Alături de soldații americani, la această bază staționează în prezent detașamente ale Forțelor Aeriene Italiene și Forțelor Aeriene Germane, care asigură misiuni de poliție aeriană NATO la Marea Neagră.

Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg, discursuri către militarii aliați de la Baza Mihail Kogălniceanu: NATO este pregătită să apere România

Alianța Nord-Atlantică este pregătită să apere România, iar prezența militarilor americani în această țară aliată reprezintă “un răspuns defensiv și necesar”, a afirmat vineri, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce președintele Klaus Iohannis a afirmat că prezența înaltului oficial aliat în România “dă dovadă de solidaritate”.

Cei doi oficiali au susținut câte un discurs adresat forțelor aliate prezente la Baza de la Mihail Kogălniceanu. 

“Ne aflăm la doar aproximativ 320 de kilometri de Crimeea, anexată ilegal. De asemenea, împărțim o parte din granițele noastre de nord și est cu Ucraina, peste 400 de mile. Prin urmare, percepem amenințarea actuală la adresa securității într-o manieră clară. România s-a implicat constant în asigurarea securității euro-atlantice, fiind un contributor semnificativ la implementarea obiectivelor Alianței. Prezența dumneavoastră aici este o dovadă a solidarității și coeziunii aliate și o demonstrație puternică a angajamentului intensificat al Statelor Unite față de România, ca partener strategic”, a transmis Iohannis, în condițiile în care Jens Stoltenberg să află în România la invitația președintelui Klaus Iohannis.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că “NATO este o alianță unită pentru a descuraja agresiunea și pentru proteja pacea”.

De asemenea, Jens Stoltenberg a avut un mesaj direct către Moscova: “Cerem Rusiei să detensioneze situația și să se angajeze în dialog cu NATO”.

În același timp, înaltul oficial aliat a precizat că prezența militarilor americani în România reprezintă “un răspuns defensiv și necesar”, iar NATO este pregătită să apere România.

Klaus Iohannis: România este foarte bine apărată și are parte de toate garanțiile de securitate. Scutul de la Deveselu, pur defensiv, retorica Rusiei fiind falsă

Ulterior, în cadrul conferinței de presă comune, Klaus Iohannis a spus că România este foarte bine apărată și are parte de toate garanțiile de securitate.

“Niciun român nu trebuie să se teamă. Dar trebuie să știm de unde vine această siguranță a noastră. Ce sunt garanțiile de securitate? În primul rând, forțele noastre armate, foarte bine pregătite. În plus, România e în NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem acești militari din baza Mihail Kogălniceanu și alții care au venit din alte state pentru a lucra împreună cu militarii români”, a subliniat Klaus Iohannis, precizând și că este evident faptul că NATO este o alianță pur defensivă.

Întrebat despre retorica Federației Ruse – în care președintele Vladimir Putin a spus lansatoarele de rachetă din România și Polonia sunt o amenințare pentru Rusia – șeful statului român a spus că aceasta este una falsă.

Nu dorim să atacăm pe nimeni, vrem doar să garantăm securitatea noastră și a cetățenilor noștri. Instalația de la Deveselu e pur defensivă. Retorica Rusiei e una falsă. Scutul face parte parte dintr-un cadru mai larg de rachete defensive, nu avem ce să ascundem. România este o țară sigură”, a adăugat șeful statului român. 

Secretarul general al NATO a reafirmat că miniștrii apărării aliați vor discuta săptămâna viitoare despre cum să consolideze în continuare prezența NATO, inclusiv cu noi grupuri de luptă, salutând oferta Franței de a conduce un grup tactic multinațional în România.

El a mulțumit României pentru contribuțiile sale semnificative la Alianță, a lăudat contribuțiile Germaniei și Italiei de a ajuta la securizarea spațiului aerian deasupra regiunii Mării Negre prin misiuni de poliție aeriană în România și a salutat desfășurarea rapidă a încă o mie de soldați din partea Statelor Unite, aflată în curs de desfășurare, ceea ce va ridica la aproape două mii numărul total al militarilor americani care operează de la baza aeriană MK.

Această vizită de o zi în România are loc în mijlocul unei consolidări militare rusești îngrijorătoare de-a lungul granițelor Alianței.

Secretarul general a reiterat sprijinul Alianței pentru dialog și invitația adresată Rusiei de a se întâlni din nou în cadrul Consiliului Nord-Atlantic.

Cu toate acestea, el a insistat asupra faptului că NATO nu va face compromisuri în ceea ce privește principiile fundamentale ale suveranității naționale și capacitatea NATO de a proteja toți aliații.

“Nu vor exista niciodată aliați de rangul unu și de rangul doi în NATO. Există doar aliați NATO. Uniți ca unul singur”, a conchis Stoltenberg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău