Mircea Geoană: Republica Moldova nu poate fi atacată militar de Federația Rusă în timpul apropiat

  • 15 Februarie 17:09
Mircea Geoană: Republica Moldova nu poate fi atacată militar de Federația Rusă în timpul apropiat

Federația Rusă nu are resursele necesare pentru a lansa o confruntare militară de tip clasic, în timpul apropiat, în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană pentru corespondentul Radio Moldova la Bruxelles. Acest răspuns a fost oferit în contextul în care tot mai mulți oficiali și experți internaționali susțin că Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia.

Mircea Geoană susține că Rusia, în termen relativ apropiat nu are capacități de a izbuti în Ucraina, scrie Moldova1.

Ucraina este prima linie de apărare pentru noi toți, și pentru Republica Moldova și pentru țările Aliate, noi anticipăm o Federatie Rusă care va rămâne agresivă și periculoasă pentru interesele noastre, dar pentru o confruntare militară de timp clasic nu vedem Federația Rusă cu resursele necesare să pună în pericol Republica Moldova. În schimb pune în pericol deja, și va continua să o facă prin mijloace hibride, prin dezinformare, prin crearea de dificultăți în diverse feluri a forțelor pro-europene de la Chișinău. De aceea trebuie să fim pregătiți să facem față unei Rusii agresive, dar nu neapărat periculoase din punct de vedere militar., susține Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Amintim că anterior, ziarul german Bild a scris acum o lună că Republica Moldova ar fi următoarea victimă a lui Putin care are șanse minime să reziste mai mult de câteva ore unui asalt rusesc. De asemenea, pe lista lui Putin se află țări precum România, Polonia sau țările Baltice.

Într-un interviu acordat Europei Libere din România, șeful Statului Major al Apărării, generalul Vlad Gheorghiță a declarat că, în opinia sa, Federația Rusă nu se va opri și, dacă va câștiga în Ucraina, atunci principala sa țintă va deveni Republica Moldova. Ulterior, premierul Marcel Ciolacu l-a criticat pe Vlad Gheorghiță despre aceste declarații.

Anterior atât ministrul de Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, cât și președintele Parlamentului Igor Grosu a declarant că atâta timp cât trupele ruse sunt ținute de ucraineni mai departe de hotarele țării noastre, nu există un risc iminent să atace militar Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău