Mircea Geoană: Războiul din Ucraina va mai dura. Se anticipează o intensificare a conflagrației pe flancul estic

  • 03 Aprilie 2022 12:05
Mircea Geoană: Războiul din Ucraina va mai dura. Se anticipează o intensificare a conflagrației pe flancul estic

Războiul din Ucraina va mai dura și se anticipează o intensificare a conflagrației pe flancul estic al Alianței, a declarat, duminică, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Noi încurajăm o soluționare politică, cerem Federației Ruse să încheie neîntârziat acest război inuman și ilogic, să își retragă forțele și să intre de o manieră onestă în negocieri diplomatice cu Ucraina. Din păcate, ceea ce vedem pe teren nu indică acest lucru, există o formă de regrupare a forțelor rusești în zona de nord, în zona Kievului, o consideram mai degrabă o repliere tactică din dorința de a-și completa pierderile masive pe care le-au suferit și pentru a fixa forțele ucrainene în jurul capitalei Kiev”, a afirmat Geoană, care a participat la o ceremonie de celebrare a Zilei NATO în România, care a avut loc, duminică, la sediul Ministerului Apărării Naționale de la București, scrie DIGI24.

Geoană a mai spus că se anticipează, de asemenea, o intensificare a războiului pe flancul estic și în sud, „ceea ce face ca deocamdată să nu întrezărim condiții reunite pentru o soluționare politică”

Estimarea noastră este că acest conflict va mai dura

Potrivit oficialului, nu există riscuri iminente privind folosirea armelor chimice sau nucleare de către Rusia, informează Agerpres.

„Nu vedem riscuri iminente cu privire la intenția Federației Ruse de a utiliza arme chimice sau nucleare, dar ceea ce am văzut în practica Federației Ruse, inclusiv în comunicarea sa strategică în anii precendenți, (...) indică faptul că acest lucru nu este imposibil. De aceea, mai degrabă preferăm să comunicăm public și strategic și cu dorința de a descuraja Federația Rusă să utilizeze astfel de armamente”, a precizat Mircea Geoană

Geoană: România este matură, influentă și respectată în NATO

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că, la Madrid, liderii Alianței vor adopta decizii cu privire la o prezență „și mai robustă, pe baze permanente” de forțe pe întreg flancul estic al Alianței.

În același timp, Geoană a spus că România este matură, influentă și respectată în NATO, iar întreg spațiul transatlantic este vigilent, coerent și pregătit să facă față oricăror provocări.

„Integrarea completă, profundă a României în NATO se petrece în aceste momente dramatice și din punct de vedere militar și strategic nu va mai fi o diferență calitativă între aliații din vestul și cei din estul Europei. Suntem NATO. Întreg spațiul transatlantic este vigilent, coerent și pregătit să facă față oricăror provocări”, a declarat Mircea Geoană

„În urmă cu câteva zile am sărbătorit 18 ani de când România, împreună cu alte șase națiuni astăzi aliate, am aderat la NATO. (...) România și noii aliați sunt astăzi la adevărata lor maturitate strategică, politică”, a mai spus secretarul general adjunct al Alianței.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău