Mircea Geoană: Pentru România, integrarea în NATO și UE, la fel de importante ca Marea Unire

  • 24 Iunie 2022 14:10
Mircea Geoană: Pentru România, integrarea în NATO și UE, la fel de importante ca Marea Unire

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Cluj, că integrarea României în NATO și UE sunt momente istorice la fel de importante ca Marea Unire și Mica Unire.

"Pentru România, integrarea în NATO se încheie abia în 2022. Am intrat în 2004, dar din punct de vedere militar și de securitate România va avea, datorită faptului că Rusia este un actor imprevizibil și agresiv, aceeași calitate a securității naționale, cum o are Germania sau Belgia. Nu avem niciun fel de diferență între ceea ce are NATO pe flancul estic și ceea ce are NATO deja în Europa de Vest. Este o schimbare fundamentală. (...) În NATO și UE este familia naturală a României (...), este casa noastră. (...) Integrarea noastră în NATO și UE reprezintă - și va fi în cartea de istorie - un moment la fel de important ca Marea Unire sau Mica Unire, pentru că este de fapt o schimbare de paradigmă, pentru prima dată România are ca aliat și partener întreg Occidentul democratic", a afirmat Mircea Geonă, la o dezbatere organizată de Universitatea "Babeș-Bolyai" (UBB), scrie Agerpres.

În aceeași dezbatere, el a spus că lumea, umanitatea, trece prin transformări fără precedent.

"Asistăm la una dintre cele mai mari transformări a societății umane din istoria speciei noastre. Niciodată nu am avut atât de mulți factori cumulativi, structurali. (...) Avem o anumită criză a democrației și a modelului capitalist pe care Europa, pentru cinci secole, și inclusiv România, poate nu tot timpul la fel de organic, dar cine a fost parte din această într-un fel dominație a Europei în planul ideilor și a valorilor; democrația s-a născut aici, ideile de capitalism modern s-au născut aici și în cadrul lumii democratice occidentale există în acest moment o mare conversație cu privire la nevoia de a ne reîmprospăta democrația, pentru că este un proiect care nu este static, este foarte dinamic, și ca în orice altceva în care nu investești energie, dragoste și atenție, riscă să rămână în spatele așteptărilor opiniei noastre publice. În domeniul economic, pe lângă marea revoluție tehnologică, avem o conversație puternică cu privire la tipul de capitalism sau tipurile de capitalism, pentru că nu e unul singur, pentru că și modelul economic trebuie regândit", a argumentat Mircea Geoană.

UBB și Institutul Aspen România au organizat, vineri, dezbaterea cu tema "Rolul NATO și al Uniunii Europene în modernizarea României", dezbatere la care au participat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și rectorul UBB, prof univ dr Daniel David. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău