Mircea Geoană: NATO se află într-o cursă pentru a adopta și a pune în practică noi tehnologii
-
26 Noiembrie 2020 12:08
NATO se află într-o cursă pentru a adopta și a pune în practică noi tehnologii, iar acest lucru presupune a avea oamenii, fondurile și structurile potrivite, a declarat miercuri secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul evenimentului NATO 2030, organizat de Alianța Nord-Atlantică și GLOBSEC, potrivit site-ului www.nato.int, citat de Agerpres.
''Deseori se vorbește despre coronavirus ca despre un eveniment de tipul 'lebedei negre'. Impact ridicat, dar extrem de improbabil. În timp ce noile tehnologii sunt mai probabil un ''rinocer gri''. Impact ridicat și extrem de probabil. Îl vedem toți cum vine. Ignorarea lui ne va pune pe noi înșine în pericol", a spus Mircea Geoană în intervenția sa în deschiderea conferinței cu tema Rolul Tehnologiilor Noi și Emergente în domeniul militar și de securitate.
El a subliniat că NATO, provocată de țări care nu îi împărtășesc valorile sau nu joacă după aceleași reguli, este pregătită și continuă să se adapteze.
''Democrațiile noastre deschise, modelele educaționale - toate aduc niveluri de creativitate și perturbare pe care celelalte forme de guvernare nu le pot aduce. Companii mari concurează cu start-up-uri pentru a genera un mod original de gândire. Acesta stimulează inovarea, încurajează concurența și construiește rezistența socială'', a adăugat reprezentantul NATO.
Fostul ministru de externe român a reamintit că în decembrie anul trecut liderii statelor NATO au adoptat o foaie de parcurs cu privire la noile tehnologii. De asemenea, NATO dispune de o rețea de peste 6.000 de oameni de știință și ingineri care se ocupă de integrarea celor mai avansate tehnologii în platformele Alianței.
Mircea Geoană a descris evenimentul, pe pagina sa de Facebook, ca fiind o bună oportunitate de a angaja sectorul privat, academic și de cercetare-inovare într-un dialog despre modul în care ''#NATO 2030 și Occidentul politic își pot menține supremația tehnologică și militară, ținând întodeauna cont de valorile noastre democratice, libertățile fundamentale și dreptul internațional''.