Mircea Geoană: NATO consideră posibil scenariul unei intervenții armate ruse în Ucraina. Cum răspunde Alianța amenințărilor Moscovei (DIGI24.ro)

  • 07 Decembrie 2021 09:31
Mircea Geoană: NATO consideră posibil scenariul unei intervenții armate ruse în Ucraina. Cum răspunde Alianța amenințărilor Moscovei (DIGI24.ro)

NATO evaluează ca posibil scenariul unei intervenții armate a Rusiei în Ucraina, iar această variantă este „preocupantă”, spune secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, care în același timp transmite Moscovei un avertisment fără echivoc: costul va fi foarte sever, dar nu neapărat militar. NATO este pregătită pentru orice eventualitate, dar înainte de toate, lansează către Federația Rusă apelul de a reveni la masa dialogului, a subliniat Mircea Geoană,  într-un interviu la Digi24.

Alianța Nord-Atlatică este conștientă că Rusia caută să provoace NATO pentru că, de fapt, are nevoie de un pretext pentru a-și justifica acțiunile ofensive, în dorința ei de a-și recrea niște sfere de influență în Europa. Iar pentru a genera tensiune, Moscova se folosește de diverse instrumente, de la mobilizare de forțe militare până la dezinformare masivă, știri false sau amplicarea unor tensiuni sociale, în ceea ce constituie un atac hibrid. În acest context trebuie privite și declarațiile recente ale Moscovei, care a readus în discuție scutul antirachetă de la Deveselu, a explicat secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Scutul antirachetă, doar un pretext pentru Rusia

„Este evident acel tip de comunicare și dezinformare care din păcate a devenit un mod de operare din partea Moscovei”, a comentat luni seara, la Digi24, secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, referindu-se la acuzele recent relansate de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a spus că în România și Polonia au fost instalate sisteme de apărare împotriva rachetelor ce pot fi folosite pentru lovituri ofensive.

„Suntem o alianță politico-militară pur defensivă. Tot ceea ce facem este conform misiunii încredințate de liderii și de națiunile care sunt membre NATO, inclusiv de România: să apărăm teritoriul și populațiile celor 30 de națiuni, de la Marea Neagră până la Vancouver și până la San Francisco, împotriva oricărui pericol. Și nu noi suntem cei care am amplasat rachete de ultimă generație și-n Crimeea, și-n Ucraina ocupată, și-n Kaliningrad și-n multe alte locuri. Este, într-un fel, un joc de comunicare la care NATO răspunde extrem de clar, inclusiv prin vocea secretarului general Stoltenberg la Riga, o spun și eu, o spunem și direct Federației Ruse, când avem dialog pe diverse canale cu dânșii: să nu mai folosească NATO ca pretext pentru intenția evidentă de a recrea sfere de influență în Europa”, a arătat secretarul general-adjunct al NATO.

O concentrare de forțe „preocupantă” și „neobișnuită”

„Vedem cu preocupare această concentrare neobișnuită de forțe militare rusești importante în jurul Ucrainei - și în sud, dinspre Crimeea, și în est, și în nord, dinspre Belarus acum, în noile condiții create de regimul Lukașenko”, a menționat Mircea Geoană.

El a reiterat că pentru NATO, Crimeea este teritoriu ucrainean. „Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală, imorală și aistorică, dacă vreți, e în afara vremurilor noastre”, a declarat Geoană. 

„Această mobilizare de forțe, numeroase și capabile de acțiuni ofensive, în Crimeea și în jur, și în Donbas, ocupat temporar de către apropiați ai Federației Ruse, este foarte neobișnuită. Am mai avut în iunie anul trecut o mobilizare oarecum similară, care și atunci a creat numeroase semne de întrebare la NATO, în America, în Europa, peste tot. Și am descurajat și atunci Federația Rusă, cu intenție potențială. Nu știm până la urmă care este jocul pe care președintele Putin vrea să-l joace. Dar în momentul în care mobilizezi atâta forță militară, există un risc - sperăm să nu fie cazul - ca arma militară să fie folosită încă o dată împotriva Ucrainei”, a arătat Mircea Geoană. „Sperăm să nu fie această variantă, este preocupant”, a adăugat secretarul general-adjunct al NATO.

Citiți continuarea materialului pe DIGI24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău