Mircea Geoană: NATO are suficiente resurse să sprijine și Israelul și să ajute și Ucraina

  • 21 Octombrie 2023 14:35
Mircea Geoană: NATO are suficiente resurse să sprijine și Israelul și să ajute și Ucraina

Alianța Nord-Atlantică are suficiente resurse să sprijine Israelul în conflictul cu Hamas, dar și să sprijine militar Ucraina în războiul cu Rusia, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, vineri seara la Digi 24.

„Cred că avem suficient de multe resurse la nivelul alianței noastre. Cele 32 de țări din NATO, cu Suedia, sper, au peste 1 miliard de oameni și peste 50% din PIB-ul global. Sunt resurse pentru a avea atenția nedeturnată de la ceea ce trebuie să facem în sprijinul Ucrainei”, a spus Mircea Geoană la Digi24.

Astfel, NATO are „planuri de apărare specifice” în contextul în care Alianța are identificate două amenințări directe: „Rusia și terorismul”, a spus Geoană.

„Va trebui să ne strângem rândurile din nou, să sprijinim Israelul, pentru că el a fost statul agresat, dar de o asemenea manieră încât să putem să evităm escaladarea și inflamarea opiniei publice și acest lucru sunt convins că vom ști să îl facem cu calm și cu răbdare”, a spus secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice.

Geoană a adăugat că „sunt actori, ca Rusia” care „ar fi extrem de încântați să vadă ca Occidentul, SUA și noi să începem ne divizăm atenția între ce se întâmplă în Orient și în estul Europei, în Ucraina”.

„Nu se va întâmpla acest lucru”, a precizat secretarul general adjunct al NATO. „Vom putea să facem față acestor două situații, sperăm să calmăm cât de repede situația din Orientul Mijlociu și să continuăm să sprijinim Ucraina”, a adăugat Geoană.

Astfel, faptul că apare o nouă criză în altă zonă - cum e cazul celei de acum din Orientul Mijlociu cauzate de conflictul dintre Israel și Hamas, „nu prinde NATO nepregătit”, a mai spus Mircea Geoană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău