Mircea Geoană la Globsec: Ascensiunea Chinei, unul din cele mai importante evenimente din istoria omenirii

  • 17 Iunie 2021 15:25
Mircea Geoană la Globsec: Ascensiunea Chinei, unul din cele mai importante evenimente din istoria omenirii

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a atras atenția asupra ascensiunii Chinei ca fiind "unul din cele mai importante evenimente din istoria omenirii", într-o intervenție în cadrul conferinței Globsec 2021 privind securitatea în Europa centrală, desfășurată joi la Bratislava, informează TASR.

"Nu este vorba doar de ultimele câteva decenii, cred că este vorba de ultimele cinci secole, de când Occidentul a început să domine lumea", a spus Geoană.

"De aceea este important ca noi, în NATO, să menținem progresul tehnologic - prin investiții și introducerea de tehnologii militare și de securitate -, ceea ce este vital pentru a ne menține superioritatea", a subliniat el.

Mircea Geoană a menționat că NATO a extins definiția securității pentru a cuprinde efectele asupra securității ale schimbărilor climatice și amenințărilor cibernetice, precizând că în această ultimă privință Alianța nord-atlantică a decis să adopte noi măsuri pentru a contracara activitățile informatice ale Chinei și Rusiei.

El a mai notat că spațiul "devine o scenă de competiție globală tot mai intensă" și China a devenit un competitor mai puternic pe piața materiilor prime și a microcipurilor.

Mircea Geoană, a cărui intervenție a fost virtuală, a convenit pe de altă parte cu Maros Sefcovic (Slovacia), vicepreședinte al Comisiei Europene pentru relații interinstituționale, că atât Uniunea Europeană, cât și NATO trebuie să ia atitudine în susținerea democrației, "piatra de temelie a viitorului nostru, aflată sub presiune din partea regimurilor autoritare". "Trebuie să ne implicăm și să luptăm și să câștigăm această luptă. Nu ne permitem luxul de a ignora semnele a ceea ce vine", a atenționat secretarul general adjunct al NATO.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău