Mircea Geoană: Grupurile de luptă NATO - funcționale în scurt timp; grupul din România - cel mai avansat

  • 24 Martie 2022 20:12
Mircea Geoană: Grupurile de luptă NATO - funcționale în scurt timp; grupul din România - cel mai avansat

Cele patru grupuri de luptă aprobate de NATO vor deveni complet funcționale "într-un orizont relativ scurt de timp", cel din România fiind "cel mai avansat", a declarat, joi, pentru AGERPRES, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

NATO a aprobat crearea a patru grupuri de luptă în Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia.

"Sunt deja într-o fază inițială de operaționalizare și într-un orizont relativ scurt de timp vor deveni complet funcționale. Astfel, vom avea opt grupuri de luptă pe Flancul estic, patru deja existente în zona baltică și în Polonia, plus cele patru din regiunea noastră - asta, dacă vreți, este o decizie pentru termenul foarte apropiat", a spus oficialul.

În ceea ce privește o prezență militară permanentă pe Flancul estic, Mircea Geoană a vorbit despre decizia NATO de joi de însărcinare a comandanților militari ai NATO "pentru a le prezenta opțiuni pentru o prezență militară mai robustă, de natură permanentă și sustenabilă pe Flancul estic, urmând ca, pe baza acestui aviz militar, liderii NATO să aprobe la Summitul de la Madrid decizii pentru termen mediu și lung".

El a amintit că există deja activate Planurile de apărare pentru țările de pe Flancul estic, inclusiv pentru România sau Turcia.

"Astăzi avem 40.000 de trupe aliate sub comanda militarilor NATO, ca urmare a activării acestor planuri, și de asemenea, pe termen mediu și lung, vom lua decizii cu privire la sistemele de apărare antirachetă, apărare cibernetică, în general o altă calitate și o altă profunzime a prezenței NATO pe Flancul estic".

Despre operaționalizarea grupurilor de luptă, secretarul general adjunct al NATO a apreciat că "este mai degrabă o chestiune tehnică la ora aceasta".

"Se cunoaște componența acestui grup de luptă, a compoziției sale cu privire la națiunile care au anunțat participarea, câteva dintre ele au reconfirmat astăzi, evident, Franța, țara-cadru, dar și Olanda și alte țări și-au anunțat intenția de a participa la grupul nostru. Deci, anticipez o perioadă relativ scurtă de timp și sunt convins că și comandanții militari români, care sunt foarte respectați la NATO, vor contribui la un calendar foarte scurt. Aș spune că grupul de luptă din România este cel mai avansat din cele patru decise și înființate de liderii noștri", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău