Mircea Geoană: Calculul lui Vladimir Putin a fost greșit. Prezența NATO va crește în estul Europei. Alianța va continua să sprijine R.Moldova, Georgia și Bosnia
-
26 Februarie 2022 11:18
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a discutat vineri, în cadrul Summitului extraordinar al Alianței, alături de liderii din statele aliate, de premierul Suediei, de președintele Finlandei, președinta Comisiei Europene și președintele Consiliului European, despre noul context de securitate european, creat de invazia brutală a Federației Ruse în Ucraina.
„Echilibrul strategic continental este perturbat în mod violent după decenii de pace în Europa. Invazia Federației Ruse în Ucraina ne aduce într-o nouă logică de securitate, într-o nouă realitate strategică ce include un actor dispus să recurgă la conflict militar deschis, să instige instabilitate și să încalce normele de drept internaționale, care au fost proiectate pentru a asigura pacea și a împiedica războiul în Europa”, a transmis Mircea Geoană, într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook, potrivit caleaeuropeana.ro.
Potrivit acestuia, în cadrul Summit-ului NATO de vineri, participanții au început o analiză pe termen mediu și lung a implicaților intrării în această „nouă realitate geostrategică” în Europa și în lume.
„Condamnăm în cei mai categorici termeni cu putință invazia Ucrainei de către Rusia, precum și complicitatea Belarusului. Acest atac brutal, în mod evident plănuit din timp și declanșat fără justificare, nu va fi trecut sub tăcere. Conducătorii Rusiei și al Belarusului vor fi trași la răspundere pentru acțiunilor lor. Întreaga lume condamnă fără rezerve acest atac”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.
Mai mult, Mircea Geoană a salutat „eroismul și dârzenia” soldaților ucraineni, dispuși să lupte până la ultimul om, așa cum a fost cazul eroilor care au apărat cu prețul vieții Insula Șerpilor în fața atacatorilor ruși.
„Insula Șerpilor marchează un punct strategic important, fiind un punct tactic și operațional cheie în contextul regional al Mării Negre și vom continua să monitorizăm cu atenție întreaga regiune a Mării Negre și vom lua în considerare toate consecințele noii configurații de putere din Mare Neagră”, a explicat acesta.
În continuare, Mircea Geoană a subliniat că sprijinul NATO pentru Ucraina continuă, atât cu asistență practică, cât și politică, adăugând că discuția de vineri din cadrul Summit-ului a adus în prim-plan și dimensiunea umanitară. „Ne vom coordona mai strâns împreună cu colegii din UE, dezvoltând sinergii cu alți actori relevanți și vom susține țările care vor primi refugiați, inclusiv cazul Românei, Poloniei și a altor țări vecine cu Ucraina”, a spus el.
Mircea Geoană a mai sublinait că NATO va continua să sprijine Republica Moldova Georgia și Bosnia, pentru că și acolo se resimte „presiunea și acțiunea malignă a Federației Ruse”.
„Rusia trebuie să înceteze imediat asaltul militar asupra Ucrainei, să își retragă toate forțele de pe teritoriul ucrainean. Să renunțe la violență și să revină la masa negocierilor diplomatice. Minciunile Moscovei și dezinformarea generată pe baza acestora nu mai păcălesc pe nimeni. Ucraina nu a fost niciodată o amenințare pentru Rusia. Calculul președintelui Putin a fost greșit, deoarece prezența NATO în estul Europei va crește în perioada următoare. NATO va întreprinde orice măsură necesară pentru a proteja și apăra pe toți și fiecare dintre aliați”, a punctat secretarul general adjunct al NATO.