Mircea Geoană afirmă că intrarea Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei în UE și NATO este calea ca România să "evadeze" de la "periferia Europei"

  • 10 Decembrie 2023 17:30
Mircea Geoană afirmă că intrarea Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei în UE și NATO este calea ca România să

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că există o cale ca România "să evadeze" definitiv de la "periferia Europei", arătând că în următorii ani Ucraina, Republica Moldova, Georgia și Balcanii de Vest "vor face parte din familia europeană și din familia euro-atlantică", iar țara noastră nu va mai fi "frontiera de răsărit a Vestului".

"Nu va fi un lucru simplu, dar pentru mine este un lucru extrem de evident. Se reîmpart cărțile și de influență politică și geopolitică și de influență economică și comercială, și de reputație, și de centralitate în Europa și în lume. Cred că există o cale ca România să evadeze definitiv de la periferia Europei și să meargă în centrul Europei. Luând din punct de vedere geografic, războiul din Ucraina, care va continua pentru o perioadă de timp, are ca efect indirect, dar foarte direct pentru echilibrul Europei, faptul că (...) în următorii ani Ucraina, Republica Moldova, Georgia și Balcanii de Vest, toți vecinii României vor face parte din familia europeană și din familia euro-atlantică. Va fi greu, dar sunt convins că vom avea toți vecinii noștri pentru prima dată (în familia europeană - n. r.), iar România nu mai este frontiera de Răsărit a Vestului, România este geografic mult mai în centrul Europei", a explicat Geoană.

El a remarcat faptul că nivelul de ambiție al României poate fi acela "de a nu mai fi periferici, provinciali și nou-veniți în Europa", ci "în centrul politic, acolo unde se iau deciziile importante".

"Concluzia este că nimeni nu te invită să te așezi la masa decidenților, dacă nu îți iei fotoliul pe care îl meriți. Trebuie să începem să ne apărăm interesele, să ne promovăm. În cartea mea vorbesc și despre un patrulater pe care îl văd în Europa: Franța - Germania - Polonia - România. Este un patrulater natural. Cele două mari țări din Vestul Europei și cele două mari țări de aici. Până în 2030, așa cum președintele Maia Sandu a propus, Republica Moldova va fi în Uniunea Europeană alături de România. În sine, este un moment extrem de important pentru istoria națională a României", a adăugat Mircea Geoană.

Geoană și-a lansat sâmbătă, la Timișoara, cartea "Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO", al cărei mesaj este, potrivit autorului, că și înaintașii noștri aveau probleme, dar au știut în momentele istorice să strângă rândurile.

"Cred că este momentul ca și noi să strângem rândurile, indiferent de preferințe politice, de preferințe personale, de stare socială, de adresa din buletin, de credința pe care o împărtășim. Este un moment pe care nu avem voie să-l ratăm. Explicația titlului este aceea că în istoria națiunilor și în istoria modernă a României apar momente în care istoria devine mult mai accelerată și agitată, transformatoare. Trăim un moment similar (celui de după destrămarea URSS - n.r.) de cutremur geopolitic, complicat și accelerat de faptul că avem revoluții tehnologice care vin cu mare viteză și impact în societate, fiind cel mai transformator moment din istoria umanității și a României moderne. Eu vorbesc despre paradoxul României. Suntem în cel mai bun moment al istoriei naționale, în NATO, în UE, cu probele de securitate națională rezolvate, dar suntem și cu probleme foarte complicate, legate de exodul tinerilor, de scăderea dramatică a populației, că nu suntem pregătiți nici politic, nici economic nici ca societate în fața acestui șoc tehnologic care vine peste noi", a arătat Mircea Geoană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău