Minskul amenință Occidentul cu un aflux de migranți și cu restricționarea tranzitului de mărfuri prin Belarus
-
06 Iulie 2021 18:23
![Minskul amenință Occidentul cu un aflux de migranți și cu restricționarea tranzitului de mărfuri prin Belarus Minskul amenință Occidentul cu un aflux de migranți și cu restricționarea tranzitului de mărfuri prin Belarus](https://media.radiochisinau.md/image/202107/640x360/164140-137177.jpg)
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko amenință să permite maselor de migranți să intre în Europa și în Germania, în particular, ca răspuns la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană după alegerile prezidențiale contestate din august trecut, represaliile violente în masă care au urmat și pentru încarcerarea oponenților regimului, relatează marți DPA.
Belarusul nu va opri masele de refugiați provenind din țări precum Afganistan, Siria și Irak care se îndreaptă spre Europa. "Nu vom opri pe nimeni!", a exclamat Lukașenko într-o reuniune marți a guvernului său consacrată măsurilor de contracarare a sancțiunilor europene.
Oamenii au plecat din zone de război spre "Europa, unde este cald și confortabil", iar Germania are nevoie de muncitori, a spus el.
În aceeași reuniune de guvern, Lukașenko a declarat că Minskul nu va mai permite tranzitarea mărfurilor prin Belarus spre China și Rusia. "Vă amintiți de Skoda și Nivea și așa mai departe? Le-am spus: băieți, va mulțumesc și la revedere!", a amintit Lukașenko, evocând că, în trecut, Minskul - ca răspuns la sancțiuni - a restricționat importurile de produse europene.
Piața belarusă a fost închisă ca un prim pas, a spus el. Circulația mărfurilor pe teritoriul belarus va fi de acum interzisă într-un al doilea pas, a adăugat acesta.
"La fel trebuie procedat și cu nemții. N-au decât să-și livreze produsele în Rusia și China prin Finlanda. Sau prin Ucraina - sunt drumuri bune pe acolo", a afirmat președintele belarus.
Referitor la afluxul brusc de migranți în Lituania, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că regimul de la Minsk ar putea avea un rol în această situație, potrivit AFP.
Grănicerii lituanieni au reținut în ultimele 24 de ore 131 de migranți, în principal din Africa și din Orientul Mijlociu, în special din Irak, ceea ce ridică la 1.300 numărul intrărilor ilegale de migranți detectați în țară de la începutul anului față de doar 81 pentru întreg anul 2020.
"Există într-adevăr o suspiciune că regimul belarus are un rol", a afirmat Michel în timpul unei vizite în orașul de frontieră lituanian Medininkai. "Nu suntem naivi în Europa. Nici nu suntem intimidați!", a spus el presei.
Michel a avut o întâlnire cu șefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte, care a apreciat că afluxul "îngrijorător" de migranți a fost "inspirat de structurile guvernamentale din Belarus".
Președintele Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994, a acuzat marți autoritățile lituaniene că ele însele au declanșat acest aflux de migranți, prin anunțul făcut luni că vor reduce procedura pentru solicitarea de azil la zece zile.
"Dacă declarați întregii lumi că îi veți înregistra și mai repede pe cei care vin prin Belarus, aceștia își vor continua drumul. Le deschideți și mai larg ușa acestor migranți", a spus Lukașenko, citat de agenția de stat belarusă Belta.
Belarusul a anunțat la sfârșitul lunii iunie suspendarea participării sale la Parteneriatul estic al UE, lansat în 2009, destinat să apropie șase foste republici sovietice de Uniunea Europeană, precum și retragerea ambasadorului său la Bruxelles, ca represalii pentru noile sancțiuni europene decise după deturnarea unui avion Ryanair la bordul căruia se afla un oponent al regimului, care a fost arestat pe aeroportul din Minsk.
Belarusul, situat la porțile UE și având granițe comune cu Polonia, Letonia și Lituania, a amenințat de asemenea cu încetarea cooperării sale în ceea ce privește lupta împotriva imigrației ilegale și a criminalității organizate.
Sursa: AGERPRES