Minoritățile naționale, inclusiv adulții, se pot înscrie la cursuri de limbă română

  • 05 Mai 2023 10:40
Minoritățile naționale, inclusiv adulții, se pot înscrie la cursuri de limbă română

Începând cu ziua de astăzi, minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, se pot înscrie la cursurile de studierea limbii române în cadrul programului național aprobat pentru anii 2023-2025. Cursurile sunt gratuite, iar procesul de studiere va avea loc atât cu prezența fizică a aplicanților, cât și online, transmite IPN.

„Acest program prevede desfășurarea cursurilor gratuite de învățare a limbii române pentru adulți. Cursurile se adresează cadrelor didactice și managerilor care activează în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. La fel, și persoanelor adulte care activează în diferite ramuri ale economiei naționale, justiție, medicină, artă, administrație publică locală și centrală, dar și altor persoane care doresc să învețe limba română”, a declarat ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, cursurile se vor desfășura în mai multe regiuni din țară, în funcție de cererile depuse. Autoritățile planifică pentru acest an să instruiască circa 2 500 de cadre didactice și de conducere din instituțiile de învățământ general, circa 4 000 de persoane adulte din diverse categorii profesionale, inclusiv refugiați din Ucraina.

„Orice persoană care deține o adresă de e-mail validă se poate înscrie începând cu ziua de astăzi și până pe data de 26 de mai la cursuri de învățare a limbii române prin completarea unui formular online. Linkul la acest formular va fi disponibil pe pagina Ministerului Educației și Cercetării”, a notat Anatolie Topală.

În cazul în care nu este posibilă înscrierea online la cursuri, persoanele interesate se pot adresa la instituția de învățământ din localitate, începând cu săptămâna viitoare. Acolo, solicitanților li se va fi acorda sprijin pentru completarea cererea de participare la cursuri.

„Astăzi vor fi deschise ofertele pentru selectarea companiei care va desfășura cursurile, urmând în câteva săptămâni să fie atribuit contractul și să fie dat startul instruirilor propriu-zise. La finele cursului de învățare a limbii române, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului competenței lingvistice de cunoaștere a limbii române”, a mai spus ministrul.

Valoarea estimată pentru organizarea cursurilor de învățare a limbii române este de peste 6 milioane de lei, alocați din bugetul de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău