Minoritățile din Ucraina nu vor mai putea utiliza limba regională în instituțiile publice

  • 28 Februarie 2018 14:04
Minoritățile din Ucraina nu vor mai putea utiliza limba regională în instituțiile publice

Legea ucraineană care permite utilizarea oficială a limbilor regionale în instituțiile publice locale în cazul în care 10% din totalul populației dintr-un teritoriu vorbește o limbă minoritară a fost declarată neconstituțională, scrie publicația Depo, menționând că o decizie în acest sens a fost adoptată, miercuri, de Curtea Constituțională a Ucrainei.

Legea privind politicile limbii de stat în Ucraina a fost adoptată pe 3 iulie 2012, însă deputații din partidul pro-rus al fostului președinte Viktor Ianukovici, cărora le-a aparținut inițiativa legislativă, au încălcat o serie de proceduri parlamentare în timpul votului, potrivit opoziției de la acea vreme din Rada Supremă de la Kiev.

Votul asupra legii respective a fost urmat de o serie de manifestații de stradă, iar autoritățile ucrainene de la acea vreme au folosit forța împotriva protestatarilor. În contextul tensiunilor, pe 23 februarie 2014, parlamentul de la Kiev a decis abrogarea legii, însă Oleksandr Turcinov, la acea vreme președintele al Radei Supreme și șef interimar al statului, nu a semnat abrogarea legii din 2012. Turcinov afirma atunci că „acest lucru ar duce la tensiuni suplimentare în societate". În iulie 2014, 57 de deputați din Parlamentul de la Kiev au cerut Curții Constituționale a Ucrainei să examineze constituționalitatea legii limbilor regionale.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău