Minorii care au comis fapte penale mai puțin grave vor fi incluși într-un program probațional

  • 07 Decembrie 2018 16:34
Minorii care au comis fapte penale mai puțin grave vor fi incluși într-un program probațional

Minorii care au comis fapte penale mai puțin grave vor fi incluși într-un program probațional. Programul a fost creat de Inspectoratul Național de Probațiune, Asociația pentru Justiție Penală Participativă și Direcția Națională de Probațiune din București, în cadrul cooperării sectoriale dintre Ministerele Justiției din Moldova și România.

Astfel, minorilor care nu au împlinit vârsta răspunderii penale (14 - 18 ani) și au fost eliberați de răspundere sau pedeapsă penală, fiindu-le aplicată, prin sentință judecătorească, măsura de constrângere cu caracter educativ, vor urma programul de probațiune timp de șase luni.

Acesta are două componente obligatorii: stagiul de formare civică (educația moral-civică) a minorului și trainingul vocațional (formarea vocațională). Prin aplicarea primei componente se urmărește conștientizarea de către minor a consecințelor legale și sociale la care se expune în cazul comiterii unei infracțiuni, precum și responsabilizarea acestuia în privința comportamentului său.

Cea de-a doua componentă a programului vizează identitatea vocațională a minorului axată pe autoevaluarea vocațională a acestuia și are drept scop investigarea nivelului de abilități generice de care dispune, pentru a se integra în mediul ocupațional.

În opinia funcționarilor, participarea la program le va permite minorilor delicvenți să revină la o viață normală.

În Moldova activează 42 birouri de probațiune. În 2017, peste 20 mii de persoane scutite de pedeapsa penală, dar în privința cărora au fost impuse obligațiuni sau restricții, au fost supravegheate și asistate de INP, numărul lor fiind în creștere în fiecare an.

Sursa: Infotag

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău