Minivacanță de Anul Nou. Se propun modificări la Codul muncii

  • 06 Decembrie 2017 16:29
Minivacanță de Anul Nou. Se propun modificări la Codul muncii

Minivacanță de Anul Nou. Zilele de 31 decembrie – 2 ianuarie ar putea fi zile de vacanță de Anul Nou, iar 8 martie și 1 mai ar putea fi excluse din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu propunerea de modificare a art. 111 din Codul muncii al Republicii Moldova, scrie bizlaw.md.

Astfel, art. 111 alin. (2) va avea următorul cuprins:

”a) 31 decembrie – 2 ianuarie – zile de vacanță de Anul Nou”;
litera c) se abrogă (8 martie – Ziua internațională a femeii);
litera f) se abrogă (1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii)”.

Conform proiectului, alin. (7) al art. 111 va avea următorul cuprins:
”Salariaților remunerați în acord sau pe unitate de timp – oră sau zi, pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare și  zilele de vacanță de Anul Nou, li se garantează plata salariul mediu. Pentru salariații a căror muncă este retribuită cu aplicarea salariilor de funcție lunare, instituirea zilelor de sărbătoare nelucrătoare și a zilelor de vacanță de Anul Nou, nu implică reducerea acestora”.

Potrivit autorilor, instituirea unei vacanțe de Anul Nou în perioada 31 decembrie – 2 ianuarie va influența pozitiv asupra salariaților. Aceștia vor beneficia în perioada sărbătorilor de iarnă de o minivacanță, după exemplu țărilor vecine. Cu atât mai mult, că în această perioadă și copiii (elevii) sunt în vacanță. Referitor la excluderea zilelor de 8 martie și 1 mai, autorii argumentează: ”Analizând situația cu zilele de sărbătoare nelucrătoare din statele vecine și din Uniunea Europeană constatăm că, ziua de 8 martie este declarată zi de sărbătoare nelucrătoare doar în țările din fosta Uniune Sovietică. Nicio țară din Uniunea Europeană nu are o asemenea sărbătoare ca zi nelucrătoare”.

Documentul este propus pentru consultări până în data de 31 decembrie.

Mai multe informații despre munca în zilele de sărbătoare, citiți în articolul ”Cum lucrăm de sărbători? Ce spune Codul muncii?”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău