Ministrul Vladimir Bolea spune că 86% din banii de subvenții pentru agricultură au fost debursați. Motivele pentru care agricultorii nu exclud că vor mai avea loc proteste

  • 24 Iulie 2023 13:22
Ministrul Vladimir Bolea spune că 86% din banii de subvenții pentru agricultură au fost debursați. Motivele pentru care agricultorii nu exclud că vor mai avea loc proteste

Deși în primăvara acestui an agricultorii băteau alarma precum că autoritățile înregistrează întârzieri la achitarea subvențiilor, ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, afirmă că în momentul de față sunt procesate dosare care depășesc valoarea record de 1 miliard de lei. Între timp, fermierii spun că lucrurile nu stau chiar bine în sectorul agrar și nu exclud anunțarea unor noi proteste. Directorul Executiv al Asociației Fermierilor, Alexandru Slusari, a declarat pentru Radio Chișinău că agricultorii au cerut introducerea moratoriului la achitarea datoriilor, însă au fost ignorați de către autorități.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), la etapa actuală, a procesat dosare care depășesc în total un miliard de lei, ceea ce este o premieră absolută, după cum a anunțat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing.

 „Acest un miliard presupune cifra de 86% din banii care au fost debursați în total din fondul de subvenționare din acest an”, a spus Vladimir Bolea.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, din fondul de subvenționare au fost valorificate 860 de milioane de lei, a subliniat la rândul său, directoarea interimară a AIPA, Diana Coșalîc.

„Cele mai multe surse au fost orientate către fermieri, vorbim de 86 la sută, 12% sunt orientate către autoritățile publice locale, pentru proiectele care sunt în derulare și cele 2% - contribuția statului la fondul național al Viei și Vinului sau 19,7 milioane lei. Astfel, la 23 iulie AIPA a debursat pe conturile fermierilor pentru subvențiile post investiționale 832,9 milioane lei, asta ar însemna peste 6000 de cereri care au fost asumate în 2022 și executate în anul curent”, a precizat  Diana Coșalîc.

Între timp, fermierii nu exclud anunțarea unor noi proteste, din cauza situației dezastruoase în sectorul agrar. Directorul Executiv al Asociației Fermierilor, Alexandru Slusari, a declarat pentru Radio Chișinău că a fost solicitată o întrevedere cu prim-ministrul încă săptămâna trecută, însă cererea a fost ignorată. Totodată, agricultorii cer introducerea moratoriului la achitarea datoriilor către fermierii micro, mici și mijlocii.

„Pe de o parte, prețurile la culturile de prima grupă sunt menținute la cel mai jos nivel din regiune. Pe de altă parte, a început vânatul adevărat al creditorilor față de fermieri. Practic ei merg în urma combinelor, în procesul de recoltare, și cer achitarea imediată a datoriilor sau transmiterea producției în contul datoriilor la aceste prețuri mizere”, a spus Alexandru Slusari.

Am solicitat o reacție din partea purtătorului de cuvânt al premierului, Daniel Vodă, însă deocamdată nu am primit un răspuns. Precizăm că, la începutul lunii, Guvernul a aprobat noi forme de subvenționare a fermierilor, ce presupun inclusiv majorări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău