Ministrul Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu premierul României Nicolae Ciucă și cu ministrul român al Economiei

  • 09 Septembrie 2022 13:11
Ministrul Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu premierul României Nicolae Ciucă și cu ministrul român al Economiei

În perioada 8-10 septembrie curent, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea se află în vizită de lucru la București, unde are mai multe întrevederi oficiale.

Ieri, 8 septembrie, ministrul s-a întâlnit cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Subiectele principale abordate au vizat perspectivele de stimulare și promovare a exportului de produse agroalimentare pe piața română.

În context, Vladimir Bolea a apreciat sprijinul acordat de partea română  Republicii Moldova în procesul de sporire a exporturilor cu produse agricole în comunitatea europeană. Totodată, oficialii au discutat despre oportunitățile de a stabili noi parteneriate economice între producătorii agricoli autohtoni și rețelele comerciale din România.

Nicolae Ciucă a transmis disponibilitatea Guvernului român de a oferi întregul sprijin pentru a gestiona procesul de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva domeniului agriculturii. Totodată, prim-ministrul României a dat asigurări de întreaga deschidere a părții române pentru a sprijini agricultorii și fermierii din Republica Moldova, afectați de embargoul impus de Federația Rusă.

În scopul creării unui mediu propice de dezvoltare a colaborării între antreprenorii ambelor state, oficialii au convenit asupra unor aspecte ce țin de organizarea și participarea la cel mai important eveniment agricol din România "Indagra", ce va avea loc în perioada 26-30 octombrie curent.

Tot, joi, 8 septembrie, ministrul Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu ministrul Economiei din România, Florin Marian Spătaru.

Discuțiile s-au axat pe identificarea unor proiecte comune ce ar spori cooperarea bilaterală privind procesarea alimentară, segment considerat prioritar pentru economiile ambelor state.

Ministrul Vladimir Bolea și-a expus viziunea de dezvoltare a industriei de procesare în țara noastră, în contextul transformărilor tehnologice și ținând cont de tendințele globale. În acest sens, ministrul român al economiei a declarat că, Republica Moldova poate miza pe sprijinul României de a dezvolta, în comun, proiecte de business, în acest sector.

Oficialii au trecut in revistă și provocarile logistice cu care se confruntă exportatorii de produse agroalimentare, confirmând importanța portului din Constanța în cadrul rețelei europene de transport și în vederea realizării activităților comerciale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău