Ministrul Vladimir Bolea: „Suntem interesați să discutăm problemele cu care se confruntă producătorii agricoli”

  • 18 August 2022 12:22
Ministrul Vladimir Bolea: „Suntem interesați să discutăm problemele cu care se confruntă producătorii agricoli”

Ministrul Vladimir Bolea a avut, miercuri 19 august, o ședință cu membrii Federației Naționale a Fermierilor din Moldova și alta cu Asociația Forței Fermierilor.

În cadrul întrevederilor a fost discutată situația din domeniul agroalimentar, precum și cele mai  stringente probleme cu care se confruntă fermierii. Pentru început, ministrul  a menționat, că asemenea întâlniri vor fi organizate cu regularitate, deoarece ministerul preconizează să creeze Consilii de consultare în toate domeniile, pentru a cunoaște problemele din teritoriu din prima sursă, ca mai apoi să vină cu propuneri și soluții pentru agricultori.

Vladimir Bolea: ”Suntem interesați  de problemele cu care se confruntă producătorii, de aceea, depunem toate eforturile pentru a crea condiții prielnice pentru ei. Am avut întâlniri cu reprezentanții băncilor comerciale, am propus ca agricultorii care prezintă acte de constatare a pierderilor cauzate de seceta anului 2022 să nu fie penalizați o perioadă determinată, să fie reeșalonate datoriile, atât din partea companiilor furnizoare de inputuri, cât și din parteainstituțiilor financiar bancare. Avem discuții referitor la rambursarea TVA acumulată în conturi la acoperirea diverselor plăți. Astăzi am avut ședință cu reprezentanții Băncii Naționale  și ai Ministerului Finanțelor unde am discutat aspectele și posibilitățile de reclasificare a condițiilor de creditare a agricultorilor, diverse facilități fiscale. Apropo, din 1 ianuarie 2023 va începe procesul de rambursare a TVA lunar. Sunt prevăzute și alte acțiuni care în final trebuie să ajute agricultorii să iasă din impas.”                       

                                                                                                          

De asemenea, părțile au examinat oportunitățile de unificare a impozitelor în agricultură. ministrul a menționat că, în condițiile schimbărilor climatice, este necesar de a  dezvolta sistemul de irigare, fără de care este imposibil să  obții  producție calitativă și competitivă. În prezent, se discută cu Banca Mondială de  a oferi suport pentru a  restabili sistemul de irigare din țară, insistăm asupra fondării Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI).Totodată, punem accent pe tehnologiile  moderne  no-till și  mini-till, vom modifica regulamentul de subvenționare, vom crea piețe pentru producătorii agricoli  ca să-și vândă marfa fără intermediari. Toate deciziile ministerului sunt întru susținerea sectorului agricol”.

 

Atât FNFM, cât și Asociația Forța Fermierilor au abordat un șir de probleme care au apărut din cauza secetei din anul curent. Fermierii au enumerat impedimentele ce le pot compromite activitatea antreprenorială. Cei prezenți au înaintat un  șir de propuneri, care au drept scop  ameliorarea situației fermierilor și motivarea lor de a-și  dezvolta și moderniza afacerile. Conducerea MAIA discută, săptămânal, problemele din sector cu Asociațiile de profil agricol.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Wed
1
Thu
3
Fri
1
Sat
-0
Sun
-3
Arhivă Radio Chișinău