Ministrul Vadim Brînzan către Ambasadorul Japoniei în R.Moldova: „Îmi doresc ca relațiile dintre țările noastre să cunoască un nou nivel de dezvoltare”

  • 02 Iulie 19:19
Ministrul Vadim Brînzan către Ambasadorul Japoniei în R.Moldova: „Îmi doresc ca relațiile dintre țările noastre să cunoască un nou nivel de dezvoltare”

„Pentru Republica Moldova, experiența Japoniei este unică. Ați reușit să deveniți un lider mondial important nu doar la capitalul tehnologii noi și moderne, dar și privind etica muncii. Îmi doresc ca relațiile dintre Republica Moldova și Japonia să cunoască un nou nivel de dezvoltare”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, la întrevederea cu Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii.

În cadrul ședinței, ministrul Vadim Brînzan și-a manifestat interesul de a coopera cu partea niponă în domeniul eficienței energetice, în implementarea proiectelor de energie regenerabilă, precum și cooperare în domeniul industriei automotive. De asemenea, ministrul i-a mulțumit oficialului nipon pentru suportul acordat Republicii Moldova și pentru interesul investitorilor din Japonia de a investi în țara noastră.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, și-a manifestat susținerea pentru domeniile strategice ale noului Guvern, declarând că pentru Republica Moldova, dezvoltarea sectorului energetic este primordial, în special dezvoltarea unui sector modern și prietenos cu mediul înconjurător. Totodată, oficialul a declarat că crearea locurilor de muncă trebuie să fie încă o prioritate importantă a Guvernului, precum și dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Prin intermediul Ambasadei Japoniei, echipa Ministerului Economiei și Infrastructurii a încurajat companiile nipone să participe în activitatea Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale, precum și parcului „Moldova IT Park”, care oferă condițiile atractive pentru investitorii străini.

Volumul comerțului exterior (fără a se ține cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Japonia a înregistrat în perioada ianuarie-aprilie 2019, suma de circa 15,6 mil USD. După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în perioada menționată, Japonia se clasează pe locul 21 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 0,55% din volumul comerțului total.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
13,37 °C
cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,1 m/s
Sat
16 °C
Sun
16 °C
Mon
17 °C
Tue
16 °C
Wed
16 °C

Curs oficial BNM 19 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 -0.0000
USD 17.4143 -0.0000
RON 4.0695 -0.0000
UAH 0.7026 -0.0000
RUB 0.2721 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău