Ministrul ungar de Externe: Ucraina nu și-a îndeplinit obligațiile față de NATO, încălcând grav drepturile minorităților

  • 06 Decembrie 2017 18:28
Ministrul ungar de Externe: Ucraina nu și-a îndeplinit obligațiile față de NATO, încălcând grav drepturile minorităților

Ucraina nu și-a îndeplinit obligațiile față de NATO, încălcând grav drepturile minorităților prin adoptarea noii legi a educației, a declarat miercuri la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, transmite MTI. El a reiterat totodată apelul la stăvilirea migrației, demers în care în opinia sa trebuie să se implice și NATO, întrucât Uniunea Europeană nu poate face acest lucru singură.

Între obiectivele sale naționale anuale, Ucraina a promis că va respecta și dezvolta drepturile minorităților, dar adoptarea noii legi a educației contrazice complet acest lucru, a subliniat șeful diplomației ungare, în marja reuniunii miniștrilor de externe ai NATO care s-a desfășurat marți și miercuri la Bruxelles.

Peter Szijjarto a dat asigurări că Ungaria "nu va sacrifica interesele etnicilor maghiari din Transcarpatia pe altarul niciunui joc geopolitic" și că nu va accepta ca NATO să aprobe situația creată de statul ucrainean.

Dacă pentru Ucraina este important să-și reia cooperarea cu NATO, atunci trebuie să retragă legea educației, a spus ministrul ungar de externe.

Noua lege ucraineană a educației, adoptată la începutul lunii septembrie și promulgată de președintele Petro Poroșenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației. Conform noii legi, studiul în învățământul secundar și superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educația în limbile minorităților va fi disponibilă doar în grădinițe și școli primare. Această situație a declanșat proteste în mai multe țări vecine.

Szijjarto a menționat cu același prilej că la recentul summit Uniunea Europeană — Africa desfășurat la Abidjan s-a văzut clar că previziunile internaționale, inclusiv ale NATO, cu privire la reapariția unei semnificative presiuni migratorii dinspre sud sunt justificate.

Este în interesul Europei să poată opri presiunea migrației dinspre sud, iar NATO trebuie să joace un rol în acest sens întrucât Uniunea Europeană nu poate face acest lucru singură, a atenționat ministrul ungar de externe, adăugând că atacurile teroriste din ultimii doi ani au demonstrat că migrația constituie cea mai mare provocare la adresa securității europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
25 °C
Cer fragmentat
Umiditate:57 %
Vint:3,1 m/s
Lun
23 °C
Mar
24 °C
Mie
26 °C
Joi
19 °C
Vin
20 °C

Curs oficial BNM 20 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.9987 0.0882
USD 16.6839 0.0453
RON 4.0796 0.0220
UAH 0.6009 0.0020
RUB 0.2474 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău