Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Serghei Lavrov la ONU

  • 23 Septembrie 2022 14:35
Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Serghei Lavrov la ONU

Adunarea Generală a Națiunilor Unite din această săptămână ar fi fost o oportunitate perfectă pentru demararea discuțiilor de pace asupra războiului din Ucraina, dar este puțin probabil ca aceasta să se întâmple, a declarat joi șeful diplomației ungare Peter Szijjarto, după o întrevedere cu omologul rus Serghei Lavrov, el fiind singurul ministru de externe din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU, potrivit MTI și EFE.

„Pacea nu se va obține fără dialog" și negocieri cu Moscova, a insistat ministrul ungar, după cum a transmis vineri pe Twitter, Zoltan Kovacs, secretar de stat pentru afaceri internaționale.

Kovacs a confirmat personal că Szijjarto a fost singurul dintre cei 27 de responsabili ai Afacerilor Externe din UE care s-a întâlnit cu Lavrov în cursul Adunării Generale de la New York.

Ministrul însuși a postat pe pagina sa de Facebook imagini video de la întâlnirea sa cu Lavrov, în care a insistat asupra necesității de a se negocia cu Rusia pentru a se pune capăt războiului provocat de invazia acesteia în Ucraina, conform EFE.

Ca țară vecină Ucrainei, Ungaria este expusă consecințelor războiului, cum ar fi inflația și valurile de refugiați, a spus el. Soluția ar fi de a asigura o pace negociată la masa tratativelor, lucru pe care îl urmărește Ungaria, a adăugat ministrul ungar, transmite AGERPRES.

La finalul celei de-a patra zile a sesiunii anuale de la New York, "trebuie să o spunem cu regret că astfel de discuții nu vor avea loc la Adunarea Generală a ONU, ceea ce ar fi fost o oportunitate perfectă", a afirmat șeful diplomației ungare.

"Acasă, parlamentarii din opoziție, experții și presa probabil că mă vor întreba de ce m-am întâlnit cu Lavrov. Dar eu spun că pacea nu va fi negociată fără dialog. Dacă discuțiile de pace nu încep în viitorul apropiat, lumea se va confrunta cu consecințe și mai grave decât cele de până acum", a avertizat el.

Szijjarto a insistat și asupra faptului că Ungaria trebuie să continue să primească resurse energetice din Rusia în această iarnă. "Poate să vă placă sau nu, dar este un fapt", a exclamat el.

În același timp, ministrul ungar a indicat că gigantul energetic rus Gazprom aprovizionează Ungaria fără întrerupere, livrându-i 5,8 milioane de metri cubi de gaze zilnic, în virtutea unui acord recent de furnizare a unor cantități suplimentare de gaze decât cele stipulate în contractul inițial.

El a adăugat că TurkStream este de acum ruta cea mai sigură de tranzit de gaze între Rusia și Europa, în timp ce aprovizionarea dinspre nord și vest practic a încetat.

Stocarea de gaze în Ungaria se apropie de 41% din consumul anual, a spus el, în timp ce media europeană ar fi de 23%, potrivit MTI.

„Ungaria duce o politică energetică responsabilă", a afirmat ministrul ungar de externe, potrivit căruia o cooperare predictibilă cu Rusia și Gazprom este în interesul ei național.

Szijjarto a mai spus că noile blocuri de reactoare la centrala atomică de la Paks, care se așteaptă să fie puse în funcțiune în 2030, vor face ca Ungaria să fie independentă parțial de capriciile și creșterile de preț pe piața internațională a energiei.

Guvernul Ungariei nu doar că se opune interzicerii de către Uniunea Europeană a achizițiilor de gaze și de petrol din Rusia, ci și reclamă ridicarea tuturor sancțiunilor impuse împotriva Moscovei ca represalii pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

Premierul ungar Viktor Orban, un politician ultranaționalist, a declarat într-o reuniune cu ușile închise a partidului sau, Fidesz, săptămâna aceasta, că sancțiunile UE au scumpit benzina și au generat inflația, a informat cotidianul proguvernamental Magyar Nemzet.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:7,2 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
1
Wed
0
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău