Ministrul ucrainean al Apărării: Principala diferență dintre ceea ce se întâmpla acum un an și ceea ce se întâmplă acum în apropierea graniței o reprezintă "intensitatea măsurilor hibride"

  • 28 Ianuarie 2022 18:24
Ministrul ucrainean al Apărării: Principala diferență dintre ceea ce se întâmpla acum un an și ceea ce se întâmplă acum în apropierea graniței o reprezintă

În prezent, în apropierea graniței cu Ucraina nu sunt observate evenimente sau acțiuni de natură militară, care ar diferi semnificativ de ceea ce s-a întâmplat în primăvara anului trecută, a precizat ministrul ucrainean al apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, cu referire la recentele mișcări de trupe ruse care au generat îngrijorări că Rusia pregătește o nouă invazie militară.

Oleksii Reznikov, a declarat vineri că situația de la frontiera cu Rusia este practic identică celei din aprilie 2021, când Moscova a comasat peste 100.000 de militari la granița ruso-ucraineană, transmite Agerpres, citând agenția EFE. 

"Numărul (de trupe) de atunci și de acum este asemănător. Reacția este diferită", a declarat Reznikov într-o intervenție în Rada Supremă (parlamentul ucrainean) pentru a analiza tensiunile cu Rusia.

Ministrul ucrainean a adăugat că principala diferență dintre ceea ce se întâmpla acum un an și ceea ce se întâmplă acum o reprezintă "intensitatea măsurilor hibride" pe fondul crizei, "în principal cele informative", și impactul acestora asupra situației macroeconomice.

El a menționat că serviciile ucrainene de informații și comandantul șef al forțelor armate sunt în contact permanent cu parteneri internaționali.

Potrivit lui Reznikov, în prezent la frontiera cu Ucraina sunt comasați "circa 112.000 militari ruși" care, împreună cu "componenta aeriană și navală" ar ajunge în total la circa 130.000 de efective. "În aprilie anul trecut erau 126.000 de militari", a menționat el.

Ministrul ucrainean a afirmat că Kievul urmărește cu atenție deplasarea de trupe pe teritoriul Belarusului, care va găzdui în perioada 10-20 februarie manevre militare ruso-belaruse de anvergură, calificate drept "îngrijorătoare" de către Occident. 

Agenția ucraineană de presă Ukrinform amintește că, pe 19 ianuarie, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că Rusia va avea nevoie de un milion de soldați pentru a planifica o operațiune terestră la scară largă împotriva Ucrainei. În prezent, există aproximativ 127.000 de soldați ruși, inclusiv componenta terestră de 106.000, lângă granița cu Ucraina. 

Danilov a ținut să precizeze atunci, clar și răspicat, ca situația actuală de securitate nu este una critică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău