Ministrul turc de Externe, despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Au făcut pași pozitivi, însă Turcia așteaptă măsuri concrete

  • 30 Noiembrie 2022 18:22
Ministrul turc de Externe, despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Au făcut pași pozitivi, însă Turcia așteaptă măsuri concrete

Suedia și Finlanda au făcut "pași pozitivi" în lupta împotriva terorismului, o condiție pusă de Ankara pentru a aproba aderarea lor la NATO, a apreciat șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, aflat la reuniunea miniștrilor de Externe de la București, informează Agerpres.

"Noul guvern din Suedia este mai determinat decât precedentul și noi primim acest lucru cu satisfacție (...) Au făcut schimbări legislative și toate acestea constituie pași pozitivi", a declarat Cavusoglu. Cavusoglu și omologii săi suedez și finlandez au avut o întâlnire în marja reuniunii de la București. "Trebuie să spun că, după această reuniune, am simțit progrese", a dat asigurări și ministrul suedez Tobias Billstrom, precizând că se va deplasa în curând la Ankara pentru a pleda din nou în favoarea primirii țării sale în NATO.

Cavusoglu a adăugat totuși că, în pofida "declarațiilor frumoase și a unei bune determinări" din partea celor două țări nordice, Turcia așteaptă în continuare "măsuri concrete". "Nu am văzut încă măsuri concrete în domenii precum extrădarea criminalilor, înghețarea activelor grupărilor teroriste și stoparea activităților lor. Da, au existat pași pozitivi, precum schimbări legislative, dar trebuie să vedem aplicarea lor", a spus ministrul turc. Turcia blochează din mai aderarea Suediei și Finlandei la NATO, acuzându-le că adăpostesc militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și ai altor grupări kurde. Ungaria, celălalt stat NATO care nu a ratificat până acum aderările Suediei și Finlandei, a promis că va face acest lucru la începutul lui februarie 2023.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău