Ministrul Tudor Ulianovschi s-a întâlnit cu Ambasadorul SUA, James D. Pettit, care își încheie mandatul la Chișinău

  • 11 Septembrie 2018 14:54
Ministrul Tudor Ulianovschi s-a întâlnit cu Ambasadorul SUA, James D. Pettit, care își încheie mandatul la Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi a discuatat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, care își încheie mandatul la Chișinău, posibilitățile valorificării Dialogului Strategic dintre Republica Moldova și SUA, inclusiv pentru amplificarea cooperării bilaterale multidimensionale.

În cadrul întrevederii, părțile au evaluat realizările înregistrate în ultimii ani în cooperarea bilaterală, menționând că relansarea Dialogului Strategic Republica Moldova – SUA a permis o mai bună interacțiune în valorificarea sprijinului acordat de SUA pentru procesele democratice din țară și implementarea reformelor structurale, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere Republica Moldova-UE, care rămâne a fi prioritatea Guvernului.

Ministrul Tudor Ulianovschi a reliefat evoluțiile pozitive în dinamica relațiilor dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, datorate inclusiv contribuției substanțiale a Ambasadorului James Pettit, pe durata mandatului său.
 
În opinia șefului diplomației moldovenești, un exemplu elocvent al impulsionării relațiilor moldo-americane îl constituie și desfășurarea la Chișinău, la 10 septembrie curent, a reuniunii inaugurale a celei de-a treia ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-americane pentru colaborare comercial-economică (JCC). Potrivit datelor statistice, volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii în perioada ianuarie – iulie 2018, au constituit 55,9 milioane USD, exporturile moldovenești în perioada de referință majorându-se cu 28,69%.
 
Ministrul Tudor Ulianovschi a evidențiat și sprijinul important în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean și continuarea negocierilor în formatul „5+2” în vederea identificării unei soluții politice pentru problema transnistreană cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Ambasadorul James Pettit a remarcat comunicarea eficientă cu instituțiile guvernamentale de la Chișinău, menționând importanța continuării fortificării dialogului politic la nivel înalt, în raport cu subiecte importante precum creșterea economică și combaterea traficului de ființe umane.

Diplomatul american a apreciat și eforturile autorităților de la Chișinău în procesul de implementare a reformelor și a programului de dezvoltare a țării, realizarea obiectivelor asumate în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova - UE, menționând, că succesul acestora va fi și mai mare în urma realizării angajamentelor legate de reforma justiției, lupta împotriva corupției, buna desfășurare a alegerilor, etc.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău