Ministrul slovac al sănătății demisionează în contextul unor tensiuni în cadrul guvernului și creșterii numărului de contaminări

  • 11 Martie 2021 20:02
Ministrul slovac al sănătății demisionează în contextul unor tensiuni în cadrul guvernului și creșterii numărului de contaminări

Ministrul slovac al sănătății a declarat joi că va demisiona pentru a ajuta la dezamorsarea tensiunilor asupra livrărilor de vaccinuri anti-coronavirus care au zguduit coaliția de guvernare cvadripartită, în condițiile în care această țară se confruntă cu a doua cea mai mare din lume rată de deces de COVID-19 pe cap de locuitor, informează Reuters, citat de Agerpres.

Premierul slovac Igor Matovic și-a iritat partenerii de coaliție luna trecută când a decis, fără să se consulte cu ei, achiziția de doze de vaccin rusesc Sputnik V. Unul dintre partide a amenințat că va părăsi coaliția, iar altul a cerut o remaniere.

Criticii lui Matovic au spus că Slovacia ar fi trebuit să aștepte mai întâi ca Uniunea Europeană (UE) să aprobe vaccinul Sputnik V.

"Două partide din coaliție au făcut din demisia mea o condiție pentru ca ei să rămână în coaliție. În această situație, cred că nu este cazul să ne certăm... Eu nu stau lipit de scaunul meu (de ministru)", a declarat ministrul sănătății Marek Krajci în timpul unei conferințe de presă.

Matovic, care dorește o tranziție lină în contextul crizei de sănătate publică, a declarat că retragerea lui Krajci va fi "graduală" și va dura câteva săptămâni, pentru a permite derularea vaccinării cu Sputnik V.

"Omul (Krajci) de lângă mine a căutat să protejeze sănătatea și viețile prin orice decizie a luat. Din păcate, cei care au ridicat piedici în calea lui au făcut din el o țintă", a declarat premierul în timpul aceleiași conferințe de presă.

Slovacia, la fel ca Ungaria și alte țări din Europa centrală care se confruntă cu o înrăutățire a situației legate de COVID-19, au căutat să găsească în afara UE canale prin care să obțină doze de vaccinuri, în timp ce blocul comunitar depune eforturi pentru a-și accelera campania de vaccinare și să prindă din urmă țări precum Regatul Unit și SUA.

Matovic a îndemnat săptămâna aceasta Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) să accelereze aprobările de noi vaccinuri.

Slovacia, o țară cu 5,5 milioane de locuitori, a înregistrat săptămâna trecută a doua din lume cea mai mare rată de deces de COVID-19 pe cap de locuitor, potrivit site-ului web Our World in Data, în urma Republicii Cehe, țară vecină.

Capacitatea spitalelor din Slovacia a fost depășită în condițiile în care numărul de cazuri este în ultimele două săptămâni de 568 la 100.000 de locuitori, de patru ori mai mare decât în Germania, arată date ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:2,06 m/s
Mon
23
Tue
21
Wed
21
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău