Ministrul rus al apărării susține într-o convorbire cu omologul francez că Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară''

  • 23 Octombrie 2022 16:44
Ministrul rus al apărării susține într-o convorbire cu omologul francez că Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară''

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a discutat duminică la telefon cu omologul său francez Sebastien Lecornu despre situația din Ucraina, situație care "are o tendință spre o escaladare necontrolată", informează AFP și Reuters.

Serghei Șoigu "i-a împărtășit omologului său francez îngrijorările sale legate de eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o 'bombă murdară'", însă fără a oferi dovezi în susținerea afirmațiilor că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă, transmite Agerpres.

Cei doi miniștri "au discutat despre situația din Ucraina, care se deteriorează rapid", a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat. "Există în continuare o tendință către o escaladare necontrolată", adaugă comunicatul.

Așa-zisa "bombă murdară" combină explozivi tradiționali cu materialele radioactive și are, prin urmare, un efect dublu: provoacă o explozie și contaminează radioactiv zona.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat la 24 februarie invadarea Ucrainei, cu scopul declarat de "a demilitariza" și "denazifica" vecinul său prooccidental și de a împiedica autoritățile de la Kiev să ceară aderarea la NATO.

Occidentul, care l-a acuzat pe Putin că a fabricat un pretext, a răspuns cu sancțiuni dure la adresa Moscovei și cu ajutoare militare și umanitare către Kiev.

La scurt timp după invazie, președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un discurs încărcat de reproșuri că Ucraina folosește tehnologie sovietică pentru a-și crea propriile arme nucleare și că aceasta echivalează cu pregătirea unui atac împotriva Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău