Ministrul rus al apărării susține că noile arme rusești sunt superioare celor americane

  • 20 Februarie 2019 18:00
Ministrul rus al apărării susține că noile arme rusești sunt superioare celor americane

Ministrul apărării rus Serghei Șoigu a declarat miercuri că noile arme rusești sunt superioare celor americane și sunt construite la un cost mult mai mic, informează agenția de presă oficială TASS și canalul de televiziune al armatei ruse Zvezda, preluate de Agerpres.

Noile sisteme de arme rusești au o eficiență inaccesibilă pentru dezvoltatorii americani și la un cost mult mai mic, a afirmat Șoigu, imediat după discursul anual al președintelui Vladimir Putin în fața camerelor reunite ale parlamentului federal (Duma de Stat și Consiliul Federației).

'Cel mai important avantaj al celor mai noi sisteme rusești de armament este eficiența la care nu au acces concurenții noștri. În același timp, partenerii noștri conștientizează că modelele dezvoltate de noi sunt de sute de ori mai ieftine decât orice sistem implementat împotriva noastră. Și este vorba nu numai de sistemul de apărare antirachetă al SUA', a spus ministrul rus al apărării, în contextul în care presa de la Moscova a scris că noile modele de fapt sunt vechi proiecte începute și abandonate în perioada sovietică.

Potrivit postului de televiziune al armatei ruse, Serghei Șoigu a afirmat că în prezent este în plină desfășurare primul regiment de rachete Avangard (de fapt un planor hipersonic) în regiunea Orenburg. Acest regiment ar urma să devină operațional deja în decembrie. În discursul anual către Adunarea Federală anul trecut, președintele Vladimir Putin susținea că acest dispozitiv poate atinge viteza Mach 20 - adică de 20 de ori viteza sunetului (Mach 1 este egal cu 1.224 km/h) - și poate să depășească orice sistem de apărare antirachetă din prezent.

În același timp, ministrul rus a anunțat că testele cu drona submarină cu tehnologie nucleară Poseidon au intrat într-o nouă etapă.

Cu această ocazie, Ministerul Apărării de la Moscova a făcut publică o înregistrare cu pregătirea și lansarea vehiculului submarin Poseidon, ale cărui capabilități sunt secrete, dar care se pare că are o lungime de aproximativ 24 de metri, ceea ce îl face să arate mai mult ca un minisubmarin sau cu o rachetă balistică subacvatică.

Aparatul Poseidon, cu propulsie nucleară, are o viteză de 185 de kilometri pe oră și operează la adâncimi de până la un kilometru. Dispozitivul poate fi echipat cu o încărcătură de 100 de megatone, care poate genera un val uriaș ce ar pune în pericol orașele de coastă.

În raportul său despre noile arme, Serghei Șoigu a menționat că avioane de luptă ruse MiG-31, echipate cu rachete hipersonice Kinjal - rachetă despre care se spune că este capabilă să evite scutul antirachetă al SUA - au efectuat deja peste 380 de zboruri de patrulare deasupra mărilor Neagră și Caspică.

Rusia își etalează noile arme în contextul unor tensiuni cu Occidentul și, în special, cu SUA, pe fondul retragerii Washingtonului și a Moscovei din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), care interzic rachetele terestre cu rază de acțiune între 500 și 5.500 km, ceea ce sporește riscul unei noi curse a înarmării, conform experților. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău