Ministrul român de Externe: UE dorește să vadă acțiuni practice

  • 19 Martie 2015 10:37
Ministrul român de Externe: UE dorește să vadă acțiuni practice

România este pregătită să ofere tot sprijinul necesar pentru „racordarea fizică” a Republicii Moldova la Europa, dar că rezultatele depind de nivelul de angajament al Chișinăului, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

”Uniunea Europeană dorește să vadă acțiuni practice, consecvente, care să demonstreze fără echivoc voința politică de asumare a cursului european, de implementare a reformelor, de transformare în sens democratic a Republicii Moldova, de consolidare a cooperării cu România, în toate domeniile”, a afirmat Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat ziarului Timpul.

Referindu-se la proiectele comune ale Bucureștiului și Chișinăului, ministrul român de Externe a specificat că în perioada următoare se va pune accentul pe extinderea gazoductului Iași-Ungheni spre Chișinău. ”Avem, dincolo de acest important obiectiv, un portofoliu consistent de proiecte în derulare sau în curs de lansare, care au un fir comun: racordarea Republicii Moldova la Europa, sub raport energetic, al infrastructurii, al instituțiilor, dar și al valorilor”. Bogdan Aurescu a menționat modernizarea a aproape 800 de grădinițe, în baza asistenței nerambursabile de 20 de milioane de euro virate în primăvara anului trecut; extinderea mecanismului SMURD la scara întregii Republici Moldova, pornind de la centrul-pilot existent la Bălți; proiectarea liniilor electrice de interconectare; oferta de burse și mobilități pentru studenți și profesori; sprijinul instituțional, la nivelul tuturor agențiilor guvernamentale, pentru procesul de asimilare a standardelor europene; proiectele de reabilitare a unor simboluri culturale și arhitectonice ale Republicii Moldova (Muzeul de Artă și Sala cu Orgă din Chișinău, Teatrul B.P. Hașdeu din Cahul).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău