Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, detalii despre batalionul mixt româno-moldovean

  • 13 Februarie 2018 12:34
Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, detalii despre batalionul mixt româno-moldovean
Ruxandra Săraru (stânga), ministrul Mihai Fifor (centru) și Maria Țoghină (dreapta)

Începând de marți, 13 februarie, o unitate de 60 de militari moldoveni din Brigada de Infanterie Motorizată Dacia din Cahul și Batalionul 22 de menținere a păcii din Chișinău participă, la poligonul din Babadag din România, la un exercițiu militar multinațional.

Intenția de a crea un batalion mixt româno-moldovean a creat rumoare la Chișinău, a declarat ministrul apărării naționale din România, Mihai Fifor, în emisiunea Serviciul de Noapte de la Radio România Actualități.

Cu referire la recenta sa vizită la Chișinău unde s-a întâlnit cu ministrul Eugen Sturza, Mihai Fifor a spus că acest lucru a deranjat o anumită parte a lumii politice din Republica Moldova.

El a confirmat că la Chișinău, pe lângă alte subiecte, a fost explorată și ideea unui  batalion mixt româno-moldovean, după modelul Batalionului multinațional Tisa, împreună cu Ucraina  Ungaria.

Este vorba de un batalion de intervenție în situații de urgență. Probabil că fie s-a înțeles greșit, fie s-a dorit să se înțeleagă greșit, nimeni n-a spus vreodată că România va duce trupe pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat Mihai Fifor.

Totodată, vorbind în contextul relațiilor strategice bilaterale dintre România și Republica Moldova, ministrul Mihai Fifor a amintit și despre cei 60 de militari moldoveni din Brigada de Infanterie Motorizată Dacia din Cahul și Batalionul 22 de menținere a păcii din Chișinău care participă, începând de luni, la un exercițiu militar multinațional desfășurat la poligonul din Babadag.

„Vreau să vă spun că sprijinim foarte mult prezența militarilor moldoveni în exercițiile noastre. Încercăm să acoperim noi tot ce înseamnă costuri, pentru a-i sprijini. Întâlnirea a fost foarte bună la Chișinău, emoționantă pentru mine, nu mai fusesem de multă vreme și ești primit cu multă căldură, să știți. Eu îl apreciez pe domnul ministru Sturza pentru că este un om cu foarte mult curaj și care spune lucrurilor pe nume și care își dorește foarte mult să modernizeze Armata Republicii Moldova. Ori, noi nu putem decât să-i fim în sprijin și să facem tot ce ne stă în putință pentru a da o mână de ajutor în acest sens, fie că e vorba, iată, de exerciții comune, fie că e vorba de programe comune în care încercăm să fim acolo, cum a fost îndepărtarea de deșeuri din Republica Moldova. Pe de altă parte, încercăm să asigurăm locuri în învățământul militar românesc, și avem tineri moldoveni care vin în sistemul românesc de învățământ superior și, într-adevăr, pe lângă alte subiecte, a fost explorată și această idee de a putea avea, pe modelul pe care avem Batalionul Tisa, împreună cu Ucraina, Ungaria și am propus chiar și colegilor sârbi să facă parte din acest batalion. Este un batalion de intervenție în situații de urgență. Așa am zis că încercăm să explorăm posibilitatea de a avea un batalion mixt româno-moldovean. Probabil că fie s-a înțeles greșit, fie s-a dorit să se înțeleagă greșit, nimeni n-a spus vreodată că România va duce trupe pe teritoriul Republicii Moldova. Niciodată! Este o elucubrație chestiunea aceasta. Pe de altă parte, nimeni n-a spus vreodată că vor veni militari moldoveni care să staționeze pe teritoriul României. Dar există comandă comună, cum este de pildă și la Arad, la Batalionul mixt româno-maghiar, și există misiuni comune, în caz de situații de urgență se poate interveni comun.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău