Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr: România nu se teme de un atac, însă sunt avute în vedere toate scenariile

  • 01 Decembrie 2022 19:44
Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr: România nu se teme de un atac,  însă sunt avute în vedere toate scenariile

Ministrul român Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, joi, că România nu se teme că va fi atacată, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, însă sunt avute în vedere toate scenariile, iar folosirea armelor nucleare nu poate fi exclusă „teoretic”, dar i-ar plăcea să creadă că așa ceva nu se va întâmpla, relatează News.ro.

„România nu se teme de un atac. În schimb, orice stat serios, aflându-se în zona geografică în care ne aflăm noi și fiind în proximitatea unei zone de conflict, trebuie să fie pregătit pentru o astfel de situație, iar domeniu militar este un domeniu care operează cu variante. Să nu uităm, contextul este invadarea de către Rusia lui Putin a unui stat suveran, încălcând dreptul internațional. O invadare neprovocată, profund ilegală, care generează automat reacții. Sunt sigur că la nivelul la nivelul decidenților militari, al celor care elaborează felul în care un stat sau altul se poziționează față de o situație sau alta, există variante luate în discuție și care fac și obiectul preocupărilor pe care le au în mod obișnuit. Cu asta se ocupă, de fapt armata: să asigure faptul că o țară, populația unei țări, își poate desfășura activitatea în condiții de normalitate”, a declarat Angel Tîlvăr, potrivit G4Media.

Întrebat dacă este exclusa ca Vladimir Putin să folosească arma nucleară tactică, ministrul Apărării a răspuns: Unul din elementele care i se poate asocia (lui Vladimir Putin – n.r.) este impredictibilitatea. Deci, nu știu dacă există probabilitatea. Din punct de vedere teoretic, posibilitățile nu sunt excluse. Au fost evocate și de experți în analiza militară, și de oficiali de rang înalt. Mi-ar plăcea să cred că nu o să se întâmple așa ceva”.

„Cred că decizia de a face pace aparține la acest moment Ucrainei”, a adăugat Tîlvăr.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău