Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr: R. Moldova este expusă la acțiunile hibride ale Moscovei

  • 08 Ianuarie 20:30
Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr: R. Moldova este expusă la acțiunile hibride ale Moscovei

R. Moldova este expusă la acțiunile hibride ale Moscovei, de aceea România va continua sprijinul său în domeniile în care Chișinăul are cea mai mare nevoie, a afirmat, luni, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, relatează Agerpres.

Angel Tîlvăr, alături de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit cu ministrul Apărării al Marelui Ducat de Luxemburg, Yuriko Backes și cu șeful luxemburghez al Apărării, generalul Steve Thull, la Centrul Național de Instruire Întrunită "Getica", din Cincu, Brașov, se mai arată în comunicatul MApN român.

Întrevederile au avut loc cu prilejul vizitei pe care oficialii aliați au efectuat-o la trupele luxemburgheze din cadrul Grupului de Luptă NATO, dislocat în facilitatea românească de pregătire.

În context, ministrul Tîlvăr a prezentat eforturile multidimensionale depuse de România pentru sprijinul Ucrainei încă din primele zile ale declanșării invaziei ruse, precum și hotărârea Guvernului de la București de a continua acest sprijin. Angel Tîlvăr a subliniat importanța sprijinirii procesului de instruire a militarilor armatei ucrainene, reliefând, în acest context, importanța Centrului European de Instruire F-16 inaugurat la Fetești, la sfârșitul anului trecut, unde se pot pregăti piloți români, dar și din țări aliate și partenere, inclusiv Ucraina.

În context, cei doi oficiali au analizat modalitățile concrete prin care cele două țări pot colabora pentru sprijinirea instruirii piloților ucraineni în cadrul Centrului.

În ceea ce privește stadiul actual al relațiilor militare bilaterale, ministrul apărării naționale a mulțumit omologului luxemburghez pentru contribuția importantă a Marelui Ducat la dezvoltarea Grupului de Luptă de la Cincu, un element important al posturii de descurajare și apărare din regiunea Mării Negre, aceasta fiind o dovadă a solidarității și unității aliate. De asemenea, a fost reiterată invitația pentru participarea militarilor luxemburghezi la exercițiile de instruire găzduite de România.

"România găzduiește unul dintre cele mai mari contingente luxemburgheze dislocate în afara granițelor, în ultimii ani, aceasta fiind o dovadă a unei cooperării excelente în cadrul unui proiect esențial pentru postura aliată de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre. Apreciem relația foarte bună de cooperare pe care o avem cu toți aliații care participă la Grupul de Luptă al NATO din țara noastră - Franța, Belgia și Luxemburg. Împreună depunem eforturi pentru dezvoltarea continuă a acestuia, inclusiv a infrastructurii", a spus Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

În context, ministrul român a propus omologului său ridicarea substanțială a nivelului colaborării militare, prin încheierea unui acord de cooperare bilaterală, apreciat de către partea luxemburgheză.

"Suntem interesați inclusiv de aprofundarea componentei de apărare cibernetică a colaborării noastre bilaterale în domeniul militar, în care Luxemburg are realizări de vârf", a arătat ministrul român.

Generalul Gheorghiță Vlad a remarcat că prezența militarilor luxemburghezi în țara noastră reprezintă un mesaj foarte important al unității statelor NATO în fața deteriorării situației regionale de securitate. "În continuare, sunt planificate antrenamente și exerciții pentru creșterea capacității comune de reacție, precum și a interoperabilității Grupului de Luptă cu capabilități ale Forțelor Terestre Române", a afirmat șeful Statului Major al Apărării din România.

Cei doi miniștri au discutat și despre importanța Summit-ului NATO de la Washington, care va avea loc în acest an, Angel Tîlvăr subliniind necesitatea menținerii unei prezențe aliate consolidate în regiunea Mării Negre, precum și importanța creșterii sprijinului pentru partenerii vulnerabili din zonă, în special a Republicii Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,54 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău