Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu: Reiterez deschiderea României pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul acestui an

  • 26 Iunie 17:13
Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu: Reiterez deschiderea României pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul acestui an

România va continua să monitorizeze situația din Rusia și din Belarus, a afirmat, luni, ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, înainte de reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care are loc la Luxemburg, relatează Agerpres.

„Vom discuta despre evenimentele recente din Rusia. Cu toții am urmărit ce s-a întâmplat acum două zile în Rusia, am fost în legătură cu partenerii noștri UE și cu aliații din cadrul NATO și cu ambasadorul nostru la Moscova. Vom continua să monitorizăm situația din Rusia și din Belarus”, a afirmat șefa diplomației române.

Ea a amintit că la reuniune participă, prin videoconferință și ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. În acest sens, a reiterat „angajamentul deplin al României de a continua să sprijine Ucraina, în toate domeniile, atâta timp cât este nevoie”.

De asemenea, a amintit că a participat, săptămâna trecută, la Conferința privind reconstrucția Ucrainei și a subliniat că „procesul de reconstrucție este legat de cel de aderare (la UE – n.r.)”.

„Elementul-cheie este interconectivitatea, nu doar în domeniul Energiei, dar și în cel al Transportului și în cel digital”, a completat ministrul.

 Luminița Odobescu s-a referit și la parcursul european al Republicii Moldova.

„Reiterez deschiderea României pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul acestui an”, a adăugat Odobescu.

La CAE vor avea loc și discuții referitoare la relațiile UE-America Latină și Caraibi (ALC), în contextul pregătirii reuniunii la nivel înalt cu statele din regiune, care se va desfășura pe 17 și 18 iulie, și al interesului UE de a consolida dialogul politic și cooperarea economică cu regiunea.

Potrivit MAE, șeful diplomației române va exprima susținerea pentru revigorarea parteneriatului UE-ALC, relevant inclusiv în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Luminița Odobescu va evidenția deschiderea României de a se implica activ în eforturile UE de a avea un summit de succes, care să transmită un semnal politic privind relansarea dialogului biregional la nivel înalt și care să permită convenirea unor angajamente și proiecte concrete în multe domenii de interes, cum sunt sectorul economic, digital, mediu și schimbări climatice, mai precizează sursa citată.

Miniștrii de Externe europeni vor avea și un schimb de opinii privind diplomația digitală, din perspectiva oportunităților oferite de tehnologiile digitale, dar și a impactului geopolitic al acestora. Vor fi adoptate Concluzii ale Consiliului UE care vor stabili obiectivele pe care Uniunea Europeană le va urmări în relația cu partenerii terți în domeniul diplomației digitale.

„Ministrul Luminița Odobescu va sublinia necesitatea sprijinirii transformării digitale a partenerilor din Vecinătatea Estică și din Balcanii de Vest pentru creșterea rezilienței acestora, în contextul atacurilor hibride cu care aceștia se confruntă în actualul context de securitate marcat de consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis MAE.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,04
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
-0
Sun
-0
Arhivă Radio Chișinău