Ministrul polonez de externe, pentru cooperarea cu Israel, după ce ambasada Poloniei la Tel-Aviv a fost vandalizată

  • 19 Februarie 2018 17:44
Ministrul polonez de externe, pentru cooperarea cu Israel, după ce ambasada Poloniei la Tel-Aviv a fost vandalizată

Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, a subliniat că autoritățile israeliene sunt responsabile pentru securitatea ambasadei poloneze de la Tel Aviv, a doua zi după ce clădirea acesteia a fost vandalizată cu svastici și inscripții antipoloneze, relatează agenția PAP.

"Sunt vizibile unele stări de spirit antipoloneze, ceea ce nu e bine. Trebuie să ne întoarcem la apropierea reciprocă și la cooperare între Polonia și Israel", a afirmat șeful diplomației poloneze.

Duminică, portalul The Times of Israel a anunțat că pe porțile Ambasadei Poloniei de la Tel Aviv au fost desenate - greșit - svastici și au fost scrise insulte, în engleză. Publicația a remarcat că acest lucru s-a petrecut într-un moment de tensiuni între cele două țări din cauza recent adoptatei legi antidefăimare din Polonia.

Vandalizarea ambasadei a fost confirmată de directorul biroului de presă al Ministerului de Externe polonez, Artur Lompart, care a menționat pentru PAP că poliția israeliană a lansat o anchetă asupra incidentului.

Așa-zisa lege antidefăimare din Polonia, sau legea privind Holocaustul, promulgată la 6 februarie de președintele Andrzej Duda, impune amenzi și pedepse cu închisoarea de până la trei ani, inclusiv în cazul cetățenilor străini, pentru formularea sintagmei 'tabere poloneze ale morții' și pentru sugerarea 'în mod public și împotriva realității' a faptului că națiunea și statul poloneze au fost complice la crimele comise de Germania nazistă.

Legea a provocat tensiuni cu Israelul, SUA și Ucraina și, odată cu promulgarea ei, șeful statului polonez a solicitat Tribunalului Constituțional să verifice conformitatea acestui text cu legea fundamentală poloneză, în legătură cu libertatea de exprimare.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău