Ministrul pentru Românii de Pretutindeni: Școlile în limba română din Ucraina să rămână de interes pentru comunitatea noastră de acolo

  • 08 Decembrie 2017 16:39
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni: Școlile în limba română din Ucraina să rămână de interes pentru comunitatea noastră de acolo

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), Andreea Păstîrnac, a declarat vineri că obiectivul României în dialogul cu autoritățile ucrainene, în privința prezervării limbii române pentru românii din această țară, îl constituie continuarea cultivării interesului pentru limba română al membrilor comunității noastre de acolo.

"În momentul de față, după adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului României, am început să lucrăm împreună cu Ministerul Educației Naționale și cu Ministerul Afacerilor Externe la modul de acordare a acestui pachet educațional care e adresat pentru prima dată și elevilor din învățământul preuniversitar, dar și unor stagii scurte de formare și atractive pentru profesori, nu doar profesori de limba română, dar și profesori care predau în limba română alte materii care în acest mod să se poată perfecționa, iar școlile în limba română din Ucraina să rămână de interes pentru comunitatea noastră de acolo și în continuare să își perfecționeze activitatea. Mai ales această activitate să nu se oprească. De altfel, acest este și obiectivul nostru în dialogul bilateral cu autoritățile ucrainene", a declarat Păstîrnac pentru AGERPRES.

Ea a menționat că, deocamdată, dialogul "este la un prim nivel".

"Avem un dialog bilateral. Sigur, trebuie să fim extrem de apropiați de obiectivele noastre, să nu renunțăm la acestea. E un dialog care este la un prim nivel, dar obiectivul nostru este de a menține actualele școli și programele de limbă română din Ucraina și de a permite elevilor care optează pentru învățământul în limba română să continue acest program și să extindă cooperarea cu România. Aceasta, atât prin programe cu școli partenere din România sau cu școli în cae se predă limba ucraineană în România — am discutat despre acest parteneriat cu ministrul Educației din Ucraina — dar și pentru a-i încurajăm pe cei care optează în condiții extrem de dificile să continue învățământul în limba română", a mai spus Andreea Păstîrnac.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a participat, vineri, la Palatul Parlamentului, la ceremonia de închidere a programului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, ediția 2017 —"Descoperă și cunoaște România", dedicat în acest an etnicilor români din Republica Moldova.

Președintele delegației României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), senatorul Titus Corlățean, a declarat în 15 noiembrie că Rezoluția APCE privind discriminarea minorităților din Ucraina generată de adoptarea Legii învățământului din această țară începe să aibă efecte.

"Procesul de monitorizare prin Comisia de la Veneția a început, au început deja vizite, inclusiv întâlniri cu reprezentanții minorităților naționale, inclusiv cu asociațiile românești., ceea ce, apropo, oficialii ucraineni și cei din Parlamentul ucrainean n-au făcut. N-au dialogat, ceea ce e nefiresc și nedemocratic. Înainte de adoptarea articolului 7 (din Legea învățământului din Ucraina — n.r.), care îi privea direct, n-au dialogat cu reprezentanții minorităților naționale din Ucraina", a afirmat Corlățean.

O serie de măsuri de sprijinire directă a etnicilor români înscriși în sistemul de învățământ ucrainean cu predare în limba română au fost stabilite în noiembrie de Guvern, la propunerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP).

Potrivit unui comunicat al Executivului, remis AGERPRES, în acest sens, a fost modificată, prin ordonanță de urgență, Legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Noile reglementări consolidează cadrul legal prin care etnicii români din Ucraina să beneficieze de sprijin educațional din partea României, indică sursa citată.

Conform comunicatului, măsurile propuse de MRP acționează pe două dimensiuni: sprijinirea elevilor care învață în limba română în Ucraina și susținerea profesorilor care predau discipline de studiu în limba română.

Pachetul de măsuri educaționale cuprinde: alocarea de burse pentru etnicii români care studiază în sistemul de învățământ de limba română din Ucraina, suplimentarea burselor alocate etnicilor români din Ucraina în sistemul de învățământ românesc și organizarea, cu sprijinul Ministerului Educației, de stagii de perfecționare pentru profesorii din școlile de limba română din Ucraina.

Potrivit comunicatului, în scopul promovării și protejării dreptului de a studia în limba maternă, MRP va continua dialogul bilateral cu partea ucraineană și cu etnicii români din Ucraina, inclusiv prin intermediul unui mecanism de consultare din care vor face parte autoritățile centrale, locale, asociațiile românești din Ucraina, elevi eminenți, profesori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău