Ministrul pentru Românii de Pretutindeni | În 2016, s-au născut mai mulți copii români în diaspora decât în țară

  • 03 Mai 2017 12:06
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni | În 2016, s-au născut mai mulți copii români în diaspora decât în țară

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, marți în cadrul unui eveniment organizat de Ziua Tineretului, că anul trecut, s-au născut mai mulți copii români în diaspora decât în țară.

„Avem peste 4,4 milioane de cetățeni români în aceste comunități și anul trecut, pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România. Sunt niște cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce privește modul în care tânăra generație își vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa și în străinătate, de a lucra și unde se regăsește în acest ciclu și România – țara de origine. Care este echilibrul exact între dorința normală de perfecționare, de continuare a unei cariere atât în România, cât și în celelalte state membre ale UE”, a declarat Păstîrnac, potrivit EVZ.ro.

Andreea Păstârnac a explicat că educația este principala problemă cu care ministerul pe care îl conduce se confruntă pentru că mulți copii români sunt născuți în alte state și nu mai învață limba română.

”Marea majoritate nu mai învață astăzi limba română într-un sistem educațional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociații și de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic – de la tablete până la manuale digitale – și cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce privește modul de a ajuta tinerii născuți în diaspora să învețe limba română”, a adăugat Andreea Păstîrnac.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău