Ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Jean Yves Le Drian, la Chișinău: „Suntem frapați de toate eforturile pe care le depune R.Moldova în gestionarea acestei crize umanitare. Astăzi va sosi primul ajutor umanitar din partea Franței”

  • 03 Martie 2022 16:05
Ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Jean Yves Le Drian, la Chișinău: „Suntem frapați de toate eforturile pe care le depune R.Moldova în gestionarea acestei crize umanitare. Astăzi va sosi primul ajutor umanitar din partea Franței”

Un ajutor umanitar din partea Franței ajunge astăzi în Republica Moldova pentru refugiații ucraineni. Este vorba despre un transport de 40 de tone în care sunt corturi, paturi de campanie, pături termice, saci de dormit și alte lucruri care sunt necesare ca refugiații să poată supraviețui. Despre acest lucru au anunțat astăzi ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian și Comisarul European pentru Gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, aflați în vizită la Chișinău.

Șeful diplomației moldovene Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova se află acum sub o presiune mare și are nevoie de ajutor în gestionarea crizei. El a precizat că numărul de refugiați ucraineni rămași în Republica Moldova este echivalent cu 2% din populație.

„În ultima săptămână în Moldova au intrat 136 de mii de refugiați din Ucraina și au rămas peste 60 de mii, restul au tranzitat Moldova spre România. Aceste 60 de mii reprezintă aproximativ 2% din populația țării. Vă puteți da seama de nivelul de presiune cauzat de acest pe care îl are societatea și țara noastră. în gestionarea acestei situații avem nevoie de ajutor european pe care îl primim și continuăm să-l primim”.

Ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței Jean Yves Le Drian a apreciat suportul oferit de cetățenii moldoveni pentru refugiații ucraineni. El a amintit de asemenea că Occidentul a impus sancțiuni masive Rusiei.

Am anunțat sancțiuni masive, ele vor încurca dezvoltarea economică a Rusiei. Se încep a face resimțite aceste sancțiuni. Suntem cu toții frapați de toate aceste eforturi pe care le depune Republica Moldova în gestionarea acestei crize umanitare. Spre seară va sosi primul ajutor umanitar din partea Franței”.

Și Comisarul European pentru Gestionarea crizelor, Janez Lenarcic spune că necesitățile umanitare vor crește de la minut la minut.

„Agresiunea militară rusă contra Ucrainei a declanșat o catastrofă umanitară. Necesitățile umanitare se măresc din minut în minut și Republica Moldova este în prima linie. Vreau să vă mulțumesc pentru toată susținerea pe care Republica Moldova o acordă Ucrainei. UE a acordat deja 90 de milioane de euro pentru Ucraina și Republica Moldova pentru gestionarea acestei crize”.

Mai multe organizații internaționale au trimis în aceste zile ajutoare pentru refugiații ucraineni, printre care Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați și UNICEF.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău