Ministrul Parlicov: În R. Moldova se consumă de 2-3 ori mai multă energie pentru încălzirea unui metru pătrat de spațiu, comparativ cu țările dezvoltate

  • 06 Iunie 2023 15:32
Ministrul Parlicov: În R. Moldova se consumă de 2-3 ori mai multă energie pentru încălzirea unui metru pătrat de spațiu, comparativ cu țările dezvoltate

În Republica Moldova se consumă de 2-3 ori mai multă energie pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu, în comparație cu țările dezvoltate, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul Conferinței naționale „Provocările de mediu și dezvoltarea durabilă”, organizate în contextul Săptămânii verzi europene. Oficialul a anunțat, în acest context, că ministerul și-a propus să reorganizeze și să fortifice Agenția de Eficiență Energetică (AEE). 

Potrivit ministrului, circa jumătate din consumul de energie în Republica Moldova revine clădirilor, iar din acest motiv performanța energetică a acestora este o necesitate ce ar trebui conștientizată de tot mai mulți cetățeni.

Victor Parlicov a menționat că ministerul pe care îl conduce lucrează la „un model inovativ” pentru finanțele publice împreună cu Ministerul Finanțelor.

„Ne propunem ca AEE să devină un investitor care investește bani într-o clădire sau echipament ce se vor răscumpăra din economiile la energie pe care le vor genera. Altfel spus, Agenția investește în eficiență energetică și rambursează banii Ministerului Finanțelor din economiile pe care le vor avea aceste clădiri”, a explicat ministrul.

Oficialul a mai adăugat că, pe lângă administrarea unui fond destinat eficienței energetice a clădirilor publice, urmează să fie definitivat și un fond rezidențial, iar Agenția de Eficiență Energetică să vină cu programe de eficientizare a consumului de energie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău