Ministrul lituanian de Externe, la Chișinău: Lituania susține parcursul de aderare a Republicii Moldova la UE

  • 16 Septembrie 17:35
Ministrul lituanian de Externe, la Chișinău: Lituania susține parcursul de aderare a Republicii Moldova la UE

Sprijinul Lituaniei pentru procesul de aderare a Rep. Moldova la UE a fost reafirmat astăzi la Chișinău de ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis la conferința de presă comună cu vicepremierul Mihai Popșoi. Șeful diplomației de la Chișinău a mulțumit Lituaniei pentru asistența oferită Rep. Moldova în contextul provocărilor cu care se confruntă ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Oficialul lituanian va participa mâine la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Ministrul de Externe Mihai Popșoi a salutat sprijinul Lituaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova. „Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de Lituania care ne ajută, pas cu pas, să ne apropiem de Uniunea Europeană”, a declarat oficialul.

„În ultimii doi ani, peste 4 milioane de euro au fost canalizate spre proiecte în țara noastră, în beneficiul cetățenilor noștri. În cadrul acestei vizite, suntem recunoscători pentru sprijinul politic și pentru suportul oferit cetățenilor noștri în contextul dificultăților prin care trecem, în rezultatul agresiunii barbare a Federației Ruse împotriva Ucrainei”,  a spus Mihai Popșoi. 

Omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, a reafirmat angajamentul Lituaniei de a susține parcursul de aderare a R. Moldova la UE în contextul „războiului Ucrainei împotriva unei puteri coloniale”, prin foritificarea rezilienței cibernetice, delegarea experților și implementarea proiectelor europene.

„Noi suntem angajați față de vectorul vostru. Vom rămâne alături de voi pe parcursul acestui proces, în această perioadă de timp care este dificilă, dar care nu va dura la nesfârșit. Cu asistență, cu ajutor, putem să depășim această perioadă dificilă”, a subliniat Gabrielius Landsbergis.

Aminitim că în luna aprilie, premierul Dorin Recean a efectuat o vizită de lucru în capitala Lituaniei, unde a participat la ediția a IX-a a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

Premierul a participat la întrevederi cu oficiali lituanieni de rang înalt, unde a fost apreciată colaborarea la nivel parlamentar dintre cele două state și sprijinul Lituaniei pentru vectorul european Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău