Ministrul Justiției, despre protestul avocaților și modificările operate la legea cu privire la avocatură

  • 22 Ianuarie 2022 09:03
Ministrul Justiției, despre protestul avocaților și modificările operate la legea cu privire la avocatură

Ministrul Justiției califică drept o realizare protestul avocaților de ieri, din fața Parlamentului, menționând că o acțiune de protest este un indicator al democrației. Sergiu Litvinenco spune că, prin modificarea Legii cu privire la avocatură a fost atins un echilibru, apărătorilor fiindu-le oferite garanții suplimentare în exercitarea profesiei de avocat. În același timp, a fost declarată toleranță zero corupției chiar și în tabăra avocaților, notează IPN.

Potrivit modificărilor operate la legea cu privire la avocatură, apărătorii nu vor putea fi reținuți, percheziționați sau arestați decât cu acordul Consiliului Uniunii Avocaților. Totuși, sunt exceptate cazurile de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență sau infracțiuni flagrante. Ministrul Justiției spune că decizia de ieri a Parlamentului este în concordanță cu obiectivul prioritar al guvernării de combatere a corupției.

„În raport cu avocații s-au păstrat acele garanții cu privire la percheziție, arest sau reținere, cu excepția infracțiunilor de corupție. Garanții există, doar că ele nu se aplică în cazul infracțiunilor de corupție și asta e firesc. Corupția este cea mai mare problemă a Republicii Moldova și nu putem să admitem comiterea actelor de corupție nici într-o breaslă. S-au stabilit chiar garanții suplimentare, cu privire la percheziții, care conform legii, pot avea loc doar în prezența decanului sau reprezentantului decanului”, a spus Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Ieri avocații au organizat o acțiune de protest în fața Parlamentului, solicitând retragerea așa-zisului amendament „Stamate”. Potrivit lor, modificările la Legea cu privire la avocatură atentează la independența avocatului, lăsând loc de abuzuri și de acțiuni arbitrare.

„A fost atins un echilibru și cred că acest echilibru va contribui la implicarea mai activă a avocaților în procesul de justiție .Mă bucur că avocații pot protesta liber, fără ca să se teamă că criticând guvernarea și protestând împotriva guvernării, pot să pățească ceva. Este deja o realizare. Au venit, cel puțin aici, vremurile bune”, a spus Sergiu Litvinenco.

Potrivit unei decizii a Uniunii Avocaților, apărătorii se află în grevă generală până la data de 24 ianuarie, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău