Ministrul justiției britanic vrea să împiedice CEDO ''să-i dea ordine"

  • 17 Octombrie 17:37
Ministrul justiției britanic vrea să împiedice CEDO ''să-i dea ordine

Ministrul justiției britanic, Dominic Raab, a declarat duminica aceasta că vrea să împiedice Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) "să-i dea ordine" și a dat detalii despre o revizuire a legislației privind drepturile omului, transmite AFP.

Într-un interviu acordat publicației Sunday Telegraph, Raab a apreciat că "nu este normal" ca judecătorii curții de la Strasbourg să se pronunțe asupra unor chestiuni privind militari britanici care luptă în străinătate sau despre serviciul public de sănătate (NHS) și a explicat că studiază posibilitatea de a diminua influența CEDO în Regatul Unit.

Legislația britanică stipulează în prezent că judecătorii trebuie să țină cont de deciziile CEDO.

"Nu cred că este treaba Curții europene de la Strasbourg să ne dea nouă ordine cu privire la NHS, la protecția noastră socială sau despre forțele noastre de poliție", a apreciat ministrul britanic, un aprig susținător al Brexitului. Aceste servicii publice trebuie gestionate mai degrabă de "parlamentari aleși", decât de o "legislație judiciară", potrivit declarațiilor sale.

Dezvăluindu-și proiectul de reformă a legii, Raab a explicat că ia în calcul un "mecanism" care să permită guvernului să introducă o legislație pentru "a corecta" deciziile tribunalelor pe care miniștrii le consideră "incorecte".

"Dorim ca, în privința interpretării legilor țării, Curtea supremă (britanică) să aibă ultimul cuvânt, nu Curtea de la Strasbourg. La fel cum, (acum că) am ieșit din Uniunea Europeană, nu mai vrem ca tribunalul de la Luxemburg să aibă întâietate în fața tribunalelor noastre", a explicat Raab, referindu-se la Curtea de Justiție a UE (CJUE).

Reforma legislației privind drepturile omului vizează totodată să-i împiedice pe delincvenții de altă naționalitate decât britanică să se bazeze pe această lege pentru a evita expulzarea. Ministrul Raab a calificat drept o "problemă gravă" faptul că delincvenții străini folosesc așa-numita clauză a "dreptului la viața de familie" din legea privind drepturile omului pentru a evita expulzarea, clauză invocată "în 100 și până la 200 de cazuri pe an", a spus el.

Propunerea privind reformarea legislației drepturilor omului urmează să fie prezentată parlamentului în primăvară.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
3
Wed
4
Thu
8
Fri
8

Curs oficial BNM 28 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8861 -0.0000
USD 17.7261 -0.0000
RON 4.0177 -0.0000
UAH 0.6559 -0.0000
RUB 0.2374 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău